Lean kan bli en dyr affär

En satsing på Lean kan påverka arbetsmiljö och hälsa negativt, särskilt inom tjänsteföretag.

Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Hon har studerat införandet av Lean production inom tjänstesektorn och den offentliga sektorn där intresset för Lean växer starkt just nu som ett sätt att effektivisera verksamheten.

I en intervju i Vetandets värld på Sveriges Radio P1 tidigare i veckan varnar hon för riskerna. Kortsiktiga satsningar på en perfekt planerad och organiserad arbetsplats påverka trivsel och arbetsmiljö negativ och bli en dyr satsning i ett mer långsiktigt perspektiv.

Att till exempel ta en promenad till skrivaren i andra änden av korridoren, kan vara ett moment som tas bort när en arbetsplats ska effektiviseras. Men ett avbrott som detta kan vara en bra möjlighet för medarbetaren att få en paus i ett monotont arbete.

– Det är faran med att standardisera och ha alltför mycket ordning och reda. Det är det negativa med Lean, säger hon i intervjun.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.