Se upp för gnäll på jobbet

När det klagas och gnälls på jobbet kan det vara svårt att hålla energin uppe. Men det kan också skada hjärnan, enligt en brittisk författare.

Att lyssna på andra som klagar kan vara direkt skadligt. Det menar den brittiske affärsmannen och författaren Trevor Blake. I en intervju som norska HMS Magasinet tagit del av säger han att passivt lyssnande på gnälliga medarbetare kan förstöra hjärnan. Han hänvisar till forskning som visar att 30 minuters negativitet skadar nervcellerna i den del av hjärnan delen som kallas hippocampus.

Dessutom smittar klagolåten gärna av sig. Ju mer gnäll vi utsätts för, desto mer sannolikt är det att vi själva börjar klaga.

Han tror det bästa man kan göra med klagande kollegor är att ta avstånd. Men om det inte går så tipsar han om att ställa frågor så att de som klagar själv tvingas fundera över lösningar. Antingen vill de ta ansvar för att lösa problemet, eller så lämnar de dig ifred, eftersom du inte hjälper till att förstärka klagolåten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.