”Medarbetarsamtalen behöver uppdateras”

Human Resources Bara 10 procent anser att medarbetarsamtalet är viktigt för den egna utvecklingen i arbetet. Störst betydelse har i stället nya arbetsuppgifter följt av löneutveckling och större ansvar på jobbet. Det visar Manpowers arbetslivspanel.

”Medarbetarsamtalen behöver uppdateras”
Shutterstock

– Undersökningen visar tydligt att de flesta svenskar inte ser medarbetarsamtalet som en viktig del i deras utveckling på jobbet. Samtidigt är det min erfarenhet att utveckling kanske är det viktigaste när man väljer ett jobb. Här behöver arbetsgivarna ta ett krafttag och uppdatera formen för samtalen så att det blir givande för båda parter, säger Monica Längbo, HR-direktör på Manpowergroup.

Hon framhåller också att motiverande medarbetarsamtal har betydelse för framtida rekommendationer av arbetsplatsen. Av dem som har haft givande medarbetarsamtal skulle 67 procent rekommendera sin arbetsplats till sina vänner medan bara 30 procent av dem som haft mindre givande medarbetarsamtal skulle rekommendera sin arbetsgivare.

Fakta

Vad är viktigt för din utveckling på jobbet?

(Flera svar möjliga)Möjlighet att lära och utvecklas på jobbet 56%Löneutveckling 41%Större ansvar på jobbet 29%Kurser via jobbet 21%Medarbetarsamtal 10%Möjligheten att få en ny titel eller befordran 9%Att byta jobb 7%Karriärcoachning 6%

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste