Nu ska lärare kunna avancera inom sitt yrke. Karriärutvecklingsreformen kommer att ha utvecklingssteg för yrkesskickliga lärare inom grund- och gymnasieskola. Utvecklingsstegen med eventuella behörighetskrav skrivs in i skollagen men löner och anställningskrav regleras som tidigare av parterna.
– Vi är extra glada idag på Lärarnas Riksförbund eftersom det ligger helt i linje med vad vi föreslagit. En karriärstege möjliggör nya utvecklingsmöjligheter för lärare och att man nu är beredd att satsa ekonomiska resurser för att åstadkomma detta är mycket välkommet. Det är ett sätt att höja läraryrkets status, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande.
I satsningen ingår också Lärarlyftet II som innebär att lärare som saknar behörighet inom något av de ämnen eller årskurser de undervisar i, ska erbjudas utbildning för att få behörighet. Lärare som saknar examen ska kunna vidareutbildas så att de kan ta sin examen. Dessutom ska det erbjudas en fortbildning för yrkeslärare. De ska ges möjlighet att delta i praktisk verksamhet ute på en arbetsplats inom sin aktuella bransch.
Regeringen föreslår också insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom områdena barn i behov av särskilt stöd och utvärdering av verksamhetens kvalitet. Och en frivillig fortbildning i pedagogiskt ledarskap föreslår för rektorer. För att ytterligare höja statusen på yrket vill regeringen att fler lärare ska ges möjlighet att gå forskarubildning knuten till de ämnen som de undervisar i.
Totalt satsas 3,8 miljarder kronor under perioden 2012 till 2015.