Ny databas samlar Södertäljes samhällstrender

Södertälje kommun är först ut i Sverige med att utveckla en databas för att fånga upp negativa samhällstrender.

Projektet är ett samarbete mellan kommunen, polisen, Södertörns brandförsvarsförbund och väktarföretag. Tanken med databasen är att tidigt se trender inom bland annat social oro och brottsutveckling. Tidigare har aktörerna suttit med sin egen uppfattning av vilka utmaningar som finns i samhället, här ska den nya databasen fånga upp dessa för att skapa en helhetsbild. Aktörerna hoppas att det här ska ge snabbare insatser för att minska kriminalitet och exempelvis utryckning vid bränder.

– Vi hoppas att systemet på sikt ska hjälpa oss i vårt förebyggande arbete. När vi har en gemensam lägesbild kan vi tillsammans rikta insatser mot specifika områden. Vi får också möjlighet att utvärdera arbetet på ett sätt som inte varit möjligt innan, säger Sven Tillman, säkerhetsansvarig i Södertälje kommun.

Bland annat ska all information kunna visualiseras på en karta och varje år kommer en fördjupad analys att genomföras av den insamlade datan. En av fördelarna med it-systemet är också att det kan vara en bra kunskapskälla för forskare.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.