Forskning
Energikostnader som rusar? Be regionen göra som i Gävleborg. Där finns ett nätverk med experter som hjälper små och medelstora företag att kapa kostnader rejält, visar en ny avhandling.
Med hjälp av expertnätverk kunde energikostnader kapas. Foto: Adobe Stock
När energipriserna rusar är det många som börjat fundera över sätt att spara i verksamheten. Lite sent, kan man tycka, med tanke på miljö- och hållbarhetsmål. Men är man ett inte jättestort företag har sannolikt annat fått stå högre upp på prioriteringslistan.
’Annat’ brukar vara produktionen. Trots att energieffektiviseringar också kan bidra till bättre lönsamhet.
Det här är en fråga som Ida Johansson vid Högskolan i Gävle tittat närmare på i sin avhandling. I region Gävleborg har man insett att energieffektivitet är en för stor fråga för att inte ta på allvar, så där har man satt samman ett nätverk av energiexperter, koordinatorer och företag för att stötta små och medelstora företag i att få ner energiförbrukningen. Tillsammans med företagen sätter man energimål, policy och handlingsplan.
Halverade energibehov
Och det har gått fantastiskt bra. Sådant som tidigare upplevts som hinder har man plötsligt tagit sig förbi och de företag som varit med i studien har kunnat energieffektivisera dubbelt så mycket som företag som inte varit med.
Genom att vara med i studien har företagen inte bara fått tillgång till kunskap utan har också avsatt det som är så viktigt – tid.
Tidigare har Ida Johansson berättat om ett av Gästriklands största exportföretag, Bumax, så här:
– De fick beskriva sitt hela flöde med drifttider och hur de kör maskiner och vi räknade på energibalans och kom tillbaka med åtgärdsförslag.
Företaget som levererar premiumskruvar till såväl oljeriggar, som cancervård och rymdforskning kunde sedan mer än halvera förbrukningen av energi och elektricitet.
– Det här är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal och bra både för miljön och vår konkurrenskraft, sa vd Patrik Lundström Törnquist då.
Positiva bieffekter
Förutom att energikostnaden sänkts har företagen i studien även upptäckt positiva bieffekter i form av ökad livslängd på utrustningen i industrin. Dessutom har kvalitetskulturen gjort ett kliv framåt, vilket yttrar sig i höjd kunskapsnivå och arbetsmoral, vilket i sin tur resulterat i färre driftstopp.