Annika Utgenannt har en gedigen erfarenhet av omställningsprocesser inom bygg- och tillverkningssektorn efter 25 år på olika byggmaterial- och betongföretag.
Nya PEAB-chefen gräver fram grundsyftet – ”Det är svaret på varför vi finns”
Kvalitetsrollen Hon är ny på jobbet men inte ny i branschen – vare sig i samhällsbyggnadsbranschen eller i kvalitetsbranschen. Till Kvalitetsmagasinet berättar Annika Utgenannt om stoltheten i att skapa något varaktigt, både vad det gäller infrastruktur och humanism.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Jag har haft lite olika roller men med samma typ av ansvar. Bland annat som kvalitet- miljö- och arbetsmiljöchef på Thomas Betong. I samband med att vi flyttade till vårt sommarställe i Grunsund fick jag sedan ett nytt jobb inom drivmedelsindustrin, säger hon.
På Preem blev Annika Utgenannt miljöchef och fick bidra till bolagets gröna omställning. Innan hon fick sitt nuvarande jobb som kvalitetschef på Peab var hon verksamhetsutvecklare på samma plats, och sedan strategi- och hållbarhetschef på samhällsbyggnadsbolaget Leva i Lysekil AB.
– Jag är bred och nischad på samma gång. Precis som kvalitetsrollen i sig, som idag ska innefatta alla möjliga discipliner. Den ska vara en bred och ha en tydlig bas – men samtidigt spetsig i allt det som vi ska åstadkomma. I vårt fall är det klimatomställningen, säger hon.
Hela samhällsbyggnadssektorn har utmaningar när det kommer till klimatfrågor förklarar Annika Utgenannt, men också när det kommer till säkra arbetsplatser och ansvarsfulla leveranskedjor.
– Det jag ser fram emot med att vara kvalitetschef på affärsområde bygg på Peab är bland annat att vi jobbar jobbar lokalt och nära kunden. Vi har också en styrka i att gentemot kund samverka mellan affärsområdena anläggning, industri och projektutveckling, säger hon.
Kundfokus är en självklarhet för Annika Utgenannt. Så pass självklart att orden rinner ur henne när begreppet förs på tal.
– Jag har varit kundfokuserad i hela mitt yrkesliv, för det är ju svaret på ”varför finns vi?”. Det är lätt att kvalitetsarbetet fastnar i checklistor och dokument – men om man tappar bort att fråga sig varför så fyller vi inte längre en funktion, säger hon och tillägger:
– Vi behöver kunna besvara vad just vi kan bidra med i den större omställningen.
För Peab är det utöver klimatfrågan också angeläget att dra nytta av digitaliseringens möjligheter, i form av bland annat enklare systemstöd för de överenskomna arbetssätten – och för insamling och analys av alla data och information som det idag finns krav på.
– Men det handlar också om att hitta en kommunikation som fungerar för alla våra nio regioner – och alla olika projekt. Det är det gemensamma språket som leder till att enheterna ständigt lär av varandra, och dessutom förbättrar arbetssätten. Det är vad kvalitet handlar om på Peab.
Hur gör du då för att driva den typen av medarbetarengagemang?
– Vi har ett kvalitetsnätverk och ett miljönätverk och flera digitala kanaler där vi samverkar. Sedan är det ett tydligt uppdrag från ledningshåll att vi ska vara ute i verksamheten och skapa en personlig relation med våra team.
Vad stimulerar dig mest i ditt yrke?
– Att jag är med och skapar något varaktigt. Dels för att det vi bygger kommer att finnas kvar där, länge! Men sedan handlar det också om saker vi inte kan se och ta på. Den här sektorn står inför jättestora klimatutsläpp som vi måste hantera.
– Dessutom har vi en utmaning vad det gäller social hållbarhet, branschen måste bli mer jämställd och få en större mångfald. Jag blir glad när vi tillsammans ser att vi är attraktiva för våra kunder och när vi internt förbättrar våra arbetssätt för att uppnå mål i klimatomställningen, för säkrare arbetsplatser och för en mer jämställd bransch.