Tioårsprognos – 65 500 fler behöver jobba inom äldrevården

Offentlig sektor Anställda inom äldrevården behöver öka med 32 procent fram till 2033. Så lyder SKR:s personalprognos för att klara kompetensförsörjningen.

Tioårsprognos – 65 500 fler behöver jobba inom äldrevården
Foto: Adobe Stock

Fram till 2033 kommer befolkningen som är 85 år och äldre öka med nästan 60 procent. Med allt fler äldre och ett sjunkande barnafödande ändras befolkningsstrukturen och behoven av välfärd drastiskt. Samtidigt kommer andelen personer i arbetsför ålder minska i sex av tio kommuner inom den kommande tioårsperioden. Välfärdens största utmaning framöver är därför att hitta rätt kompetens, skriver SKR i rapporten ”Välfärdens kompetensförsörjning”.

Möjligheterna att tillgodose bristen på arbetskraft beskrivs vara mycket begränsade, men SKR ser en viss potential att öka antalet sysselsatta genom att:

  • Staten bedriver aktiv arbetsmarknadspolitik som är inriktad på att göra fler personer anställningsbara
  • Få fler att avsluta en gymnasieutbildning
  • Under lätta för arbetskraftsinvandring

Nästintill hela ökningen av sysselsatta kommande och föregående tioårsperiod består av utrikes födda, och idag är en av tre undersköterskor i kommunerna utrikes födda, skriver SKR. Men ökningstakten väntas dock minska på grund av den omlagda migrationspolitiken.

Arbetsgivare kan göra mycket

Eller så måste det bli lättare för sysselsatta att jobba mer och längre, genom att prioritera arbetsmiljöarbete, och att minska sjukfrånvaro. Enligt SKR arbetar mer än var tredje anställd i genomsnitt under 30 timmar i veckan.

– Om de ökar sin veckoarbetstid med tre timmar skulle behovet av anställda till följd av demografin minska med omkring 8 100 personer fram till 2033, står det i rapporten.

Men SKR:s beräkningar utgår också ifrån ett nuläge. Det är inte säkert att behovet av välfärd är likadant i framtiden som idag, med tanke på att människor hela tiden blir friskare och lever längre.

Fler siffror från rapporten:

– Antalet personer i arbetsför ålder ökar med knappt tre procent 2023 – 2033, vilket motsvarar omkring 166 000 personer. Det är en ebtydligt lägre ökning än föregående tioårsperiod.

– Antalet sysselsatta beräknas öka med 131 000 fram till 2033. Nästintill hela ökningen utgörs av utrikes födda.

– En arbetstidsförkortning till 35 timmar i välfärden skulle kunna leda till en minskning av äldreomsorgsinsatser motsvarande att all äldreomsorg i Göteborg, Malmö och Jönköping försvinner.

Så möter arbetsgivarna välfärdens kompetensutmaning

I rapporten presenterar SKR nio strategier för kommuner och regioner att kunna säkra sin kompetensförsörjning.

  1. Arbeta med friskfaktorer.
  2. Underlätta för fler att arbeta mer och längre.
  3. Värna arbetstiden. Arbetsgivaren måste förlägga arbetstid på. ett hälsosamt sätt och samtidigt sträva efter förutsägbarhet.
  4. Synliggör lön, villkor och förmåner.
  5. Stärk chefens förutsättningar att leda.
  6. Använd kompetensen rätt.
  7. Utnyttja teknikens möjligheter.
  8. Rekrytera och attrahera bredare.
  9. Främja medarbetarnas utveckling och möjlighet till omställning.

Läs rapporten här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste