Nytt rekord för nyföretagandet

Företagande Trots att pandemin slagit hårt mot svensk ekonomi startar svenskarna egna företag som aldrig förr. Under första kvartalet slogs nytt rekord i nyföretagandet. Några delar av landet sticker särskilt ut.

Nytt rekord för nyföretagandet
Digitaliseringen har gjort det lättare att starta eget företag. Foto: Stock Adobe.

Under årets första tre månader registrerades 22 116 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik. Det är en ökning med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol och nytt rekord i nyföretagandet. Aldrig tidigare har Sverige fått så många nya företag under ett enskilt kvartal.

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs. Foto: Martina Wärenfeldt.
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs.
Foto: Martina Wärenfeldt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och tack vare digitala verktyg har det aldrig varit lättare att starta eget. Därför är det enormt glädjande att allt fler svenskar gör verklighet av sina företagsdrömmar, kommenterar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs som analyserat statistiken.

Regionala skillnader

Men statistiken visar också vissa regionala skillnader med en ökning av nyföretagandet i 15 av 21 län. Störst är ökningen i Södermanland, där antalet registreringar av nya företag var 16 procent högre under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Därefter följer Östergötland med 12 procents uppgång, medan Jönköpings län, Blekinge och Västra Götaland alla visar upp ett lyft på 11 procent. Det enda större tappet står Västmanland för med en tillbakagång på 10 procent.

– Pandemin har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Den framtidstro som det här rekordkvartalet tyder på är en positiv signal för sysselsättningen och välfärden i landet. Nu är det viktigt att beslutsfattare ser de nya företagen och skapar goda förutsättningar för dem att växa och utvecklas, säger Boo Gunnarson.

Aktiebolag dominerar

I nyföretagandet ingår de vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är dock enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Aktiebolag dominerar kraftigt och står för 80 procent av de nyregistrerade företagen. I januari 2020 sänktes kravet på aktiekapital i privata aktiebolag från 50 000 till 25 000 kronor. Det bidrog till att nyföretagandet steg kraftigt redan under 2020. Totalt startades 73 500 företag i fjol, en uppgång med 14 procent på helårsbasis jämfört med föregående år.

Sammantaget finns i dag omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om ett eget företag. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill varannan, 51 procent, bli egna företagare.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.