UNICEF har uppskattat att över en miljard kvinnor och män har utsatts för sexuellt våld som barn. Hur samhället tar han om överlevare av sexuellt våld har stor betydelse för deras resterande liv. Det är bakgrunden till den globala överenskommelse som presenterades av den ISO på Human Rights Council i Genève under onsdagen. Projektet bygger vidare på konceptet Barnahus som är en barncentrerad, multidisciplinär och samverkande modell för att hantera fall där barn utsatts för våld eller bevittnat våld, och där man sätter barnet i centrum.
Överenskommelse ska skydda barn som utsatts för sexualbrott – kan bli standard
Förbättringsarbete Efter ett omfattande internationellt samarbete har nu en global överenskommelse kring skydd av sexualbrottsutsatta barn skapats. Det är en så kallad International Workshop Agreement som ska förbättra insatser och stöd för denna grupp.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Här såg Island en möjlighet att tillsammans med Sverige vidareutveckla arbetet med utsatta barn genom att ta fram en global överenskommelse som kan användas över hela världen. Sverige tog genom Sis på sig ledarskapet i arbetet och har samarbetat mycket nära såväl ministerium som standardiseringsorganisationen i Island, säger Sarah Sim, standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS.

Foto: Sten Jansin.
Den globala överenskommelsen är en viktig förutsättning för att sätta barn som utsatts för våld och övergrepp i centrum, förklarar hon. Överenskommelsen är framtagen med aktivt engagemang från 20 länder och 100 barnrättsexperter, och bland annat FN, UNICEF, Europol och Europarådet har bidragit i arbetet.
– Genom att använda överenskommelsen så kommer barnets mående och rättvisa i fokus, vilket främjar barnets mående och rättvisa för barnet i rättsprocesser. Den stora uppslutningen kring arbetet ser jag som en stor styrka som kommer bidra till implementering och användning av överenskommelse.
Har ni stött på någon form av utmaningar under arbetet med att ta fram denna IWA?
– Den utmaning vi såg initialt var att få in de drabbade barnens perspektiv i arbetet och hur det skulle ske. Det har dock möjliggjorts på ett bra sätt genom att ha med vuxna som utsatts som barn direkt i arbetet och genom att använda sig av enkätsvar från utsatta barn.
Sarah Sims förhoppning är nu att IWA:n, som är ett slags förstadie till en standard, kommer leda till en golabal standard för att skydda sexualbrottsutsatta barn.
– Vi kommer fortsätta samarbeta med Island i ambitionen att starta upp en formell kommitté för att jobba vidare med barns rättigheter och att göra överenskommelsen till en standard.