Enligt en färsk SIFO-undersökning har 80 procent av svenska kvinnor i åldern 25 till 60 år haft hälsoproblem relaterade till kvinnohälsa de senaste sex månaderna. Nästan hälften uppger att deras arbetsprestation påverkats negativt, och hela 18 procent har tagit ut sjukfrånvaro som följd. Det är ett lidande som utöver negativa effekter för individen också har stora ekonomiska konsekvenser för samhället.
– Jag tror att många lider i det tysta helt ovetandes om att det faktiskt finns hjälp att få – för att de är indoktrinerade till att tro att ”det är såhär det måste vara när man är kvinna”. Det är ju vad samhället signalerar till flickor och kvinnor. Förr var kvinnors kroppar exkluderade från medicinsk forskning exempelvis, som då bara gjordes på manskroppen, säger Lydia Graflund.
Inte fullt så progressivt land
För fyra år sedan startade hon och hennes syster, Helena Graflund Lagercrantz, gynmottagningen Estercare. Vården erbjuds både som fysiska möten och digitalt via en app. Helena Graflund Lagercrantz är specialist i gynekologi och Lydia Graflund är tech-entreprenör. De brinner båda för att kvinnors och flickors symtom ska fångas upp i tid.
– Många som söker hjälp gör det alldeles för sent. De kan ha gått ett helt liv och varit utmattade eller deprimerade till följd av PMS, PMDS, eller smärta till följd av exempelvis endometrios. På vissa ställen i Sverige är det två års kötid till att få en tid hos gynekolog – nu kan man få hjälp i appen samma dag, säger Lydia Graflund.
Trots att Sverige ofta beskrivs som ett progressivt land är kvinnors hälsa alltså ett oerhört marginaliserat fält, framhåller Lydia Graflund.
– Innan Estercare fanns det ingen digital gynekologisk vård att tillgå, men nu finns det inte längre några ursäkter för skolor eller företagshälsan. Samhället måste bli bättre på att förstå helhetsbilden när det kommer till kvinnors hälsa. Tyvärr är det väldigt stigmatiserat att prata om detta. Det kanske inte är så konstigt när nedsättande ord som ”klimakteriekossa” fortfarande används.
Storbritannien går i bräschen
Därför blev teamet på Estercare glatt överraskade när de läste att Svenska institutet för standarder, Sis, skulle ta fram en ny global standard för att säkra kvinnors hälsa på arbetsplatsen. De kontaktade Sis och berättade om sin expertis varpå de snabbt blev anslutna till kommittén.
– Vi är många länder som är med och tar med standarden och vi har kommit olika långt i vårt tänk. Storbritannien har varit en ledstjärna, de har redan en standard för detta, säger Lydia Graflund.
Och det är den standarden ISO nu utgår från i arbetet med den globala standarden. BS 30416:2023 har redan implementerats av företag som Virgin Media och det walesiska parlamentet.
Syftet är att arbetsgivare ska få hjälp att sätta upp policies, erbjuda utbildning och tillhandahålla rätt hälsostöd för kvinnor.
– Jag kan inte gå in i detalj på vad den kommer att innehålla men standarden kommer att lanseras i början av 2026 – och vi tror att den kommer göra betydande skillnad. Vi hoppas kunna skapa en ny norm där människor anser att det är väldigt avvikande med arbetsplats som inte hanterar dessa frågor snarare än tvärtom, säger hon.