De vill stärka ensamma kunder och medarbetare – satsar på ”vänvårdare”

Social hållbarhet Arbetsgivare som lägger resurser på att medarbetare ska stärka sina vänskapsrelationer. Det kan låta som en väldigt mjuk satsning, men det syftar ytterst till att motverka ett dödligt samhällsproblem. Apotek Hjärtat är ett av de företag som går i bräschen, med satsningen vänvårdsbidraget.

De vill stärka ensamma kunder och medarbetare – satsar på ”vänvårdare”
Per Bergman. Foto: Apotek Hjärtat

Ofrivillig ensamhet är ett folkhälsoproblem som ökar risken för psykisk och fysisk ohälsa och för tidig död.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

2023 fick Folkhälsomyndigheten ett regeringsuppdrag som gick ut på att kartlägga och öka kunskapen om ensamhet. Utifrån kartläggningen tog Folkhälsomyndigheten fram en nationell strategi för att beskriva hur arbetet mot ofrivillig ensamhet kan förstärkas. Socialdepartementet startade också upp Företagsnätverket för ökad gemenskap och mot ofrivillig ensamhet. Apotek Hjärtat har startat ett pilotprojekt som ingår i initiativet, och har precis infört de nya satsningarna vänvårdstid och vänvårdsbidrag.

– Vi ser att ofrivillig ensamhet är en växande utmaning i samhället. Vi har också en verksamhet där vi möter många människor som kan lida av ensamhet, och vi är en stor arbetsgivare så flera av våra medarbetare kan vara drabbade, säger Per Bergman, HR-chef på Apotek Hjärtat.

Företaget arbetar sedan tidigare kring frågor som rör psykisk ohälsa ihop med antisuicid-organisationen Mind, men då har man främst fokuserat på kommunikationen mot kund. Det nya interna projektet lyfter även fram medarbetarnas behov.

Modellen liknar de friskvårdsförmåner som många arbetsplatser erbjuder för att uppmuntra till hälsofrämjande aktiviteter, men med det specifika fokuset att vårda vänskap.

– Responsen har varit väldigt positiv. En riktig like-raket på intranätet! Det är också kommit in oerhört många anmälningar till att bli en så kallad vänvårdare, säger Per Bergman.

De tio medarbetare som ingår i det årslånga pilotprojektet kommer under arbetstid att erbjudas 15 minuters vänvårdstid i veckan, alternativt en timme i månaden, tillsammans med ett ekonomiskt bidrag på 1 000 kronor årligen avsett för just vänvård. I ansökan har de fått uppge om de vill lägga tiden och resurserna på att avhjälpa självupplevd ensamhet, eller om de vill få någon i sin omgivning att känna sig mindre ensam. Båda skälen är legitima, förklarar Bergman.

– Efter att vi har samlat ihop alla ansökningar har vi gjort ett urval med många olika parametrar. Vi har försökt få ihop en blandad grupp med personer olika åldrar och jämn spridning över landet.

Det finns ingen tydlig mall för hur vänvårdaren ska spenderar det ekonomiska bidraget eller vänvårdstimmen. Det kan handla om alltifrån att ta en fika eller gå på bio till att göra en aktivitet ihop. Pilotprojektet kommer nu att pågå i ett års tid. Därefter ska Apotek Hjärtat utvärdera satsningen och om effekterna är goda kan vänvårdstid och vänvårdsbidrag komma att bli permanenta inslag. Utvärderingen kommer att göras med hjälp av ett självskattningstest som Mind har varit med och utvecklat, där deltagarna får skatta hur vänvårdandet har påverkat deras liv.

Apotek Hjärtats cirka 4 000 medarbetare kommer också att genomföra en utbildning om hur man förebygger ofrivillig ensamhet hos sig själv eller någon annan. Apotek Hjärtats chefer får en kompletterande del med fokus på att identifiera och bemöta medarbetare som är i behov av stöd.

– Vi tror verkligen att medarbetare som mår bra kommer att bli mer engagerade på arbetsplatsen. Vi hoppas också att de som är med i pilotprojektet kan bli ambassadörer för den här typen av frågor – att det blir ringar på vattnet helt enkelt.

Vad säger ni till de som menar att omtanke är en självklarhet, och ingenting man ska behöva lägga resurser på?

– Jo men det ser ändå ut som det gör, hur mycket man än tycker att det inte borde göra det. Jag tror att det beror på att det finns en laddning och ett stigma kring ensamhet. Att inte ha det nätverk man skulle vilja ha kan bli en väldigt känslig fråga.

– Med fysisk friskvård är det en självklarhet att tänka att man måste röra på sig för att må bra. Vi vill uppmärksamma att främjandet av den psykiska friskvården, och att odla sociala relationer, är minst lika viktigt.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste