Så är den ideala arbetsgivaren

Ikea, Hennes & Mauritz och Google. Årets Karriärbarometer från Universum listar de arbetsplatser i Sverige som är mest populära.

De stora svenska företagen skrapar fram flest poäng från unga karriärister. Det visar undersökningen Karriärbarometern som undersökt vad akademiker som varit yrkesverksamma i ett till åtta år och som är max 40 år gamla letar efter hos en arbetsgivare.

Det visade sig att ekonomer numera helst vill jobba på Hennes & Mauritz, vilket petar ner Ikea från förra årets förstaplacering. Unga ingenjörer drömmer om en karriär på Ikea, tätt följt av Google och ÅF. Hennes & Mauritz har också klättrat på listan, liksom företag inom den svenska fordonsindustrin. Bland it-utbildade ligger Goggle på en oomstridd förstaplats.

– Gemensamt för en majoritet av de topplacerade arbetsgivarna är att de har en tydlig strategi, förankrad i företagsledningen, för arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare. Detta ser vi nu resultatet av i den dragningskraft som de har bland Sveriges young professionals, säger Daniel Wägerth, Employer Branding-specialist på Universum i ett pressmeddelande.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.