Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sänkta arbetsmiljökrav ska ge lönsamhet

EU-kommisionen föreslår att småföretagen ska undantas från branschens arbetsmiljöregler. Det ska ge företagen bättre ekonomi.

Förslaget är att minska småföretagarnas administrativa bördor och har utarbetats av en grupp inom EU kommissionen, Stoiber-gruppen. De menar att arbetsmiljökraven är boven bakom småföretagens stora administrativa kostnader. Förslaget har dock fått hård kritik.

– Det är ett groteskt förslag av kommissionen. Jag tror inte att de idéerna är gångbara i EU-parlamentet där vi strävar efter en större social förståelse, säger Ole Christensen vid parlamentets arbetsmarknadsutskott.

Stoiber gruppen föreslår:

* Att små och medelstora företag ska slippa göra skriftliga riskbedömningar av arbetsmiljön.

* Att de inte längre ska behöva utbilda anställda i arbetsmiljölagstiftning.

* Att arbetsmiljöinspektionerna kan minska med 20 procent.

* Att EU-länderna inte behöver ställas inför förnyade arbetsmiljökrav.

Arbetsmiljöbyrån inte enig

Det här är åtgärder som gör att företagen kan spara in 17 procent av de nuvarande totala administrativa kostnaderna. Förslaget är en etapp inom ramen för handlingsprogrammet om att minska företagens administrativa bördor med 25 procent till 2012. Stoiber-gruppens förslag är inte i linje med Europas arbetsmiljöbyrå, EU-Osha, som arbetar för att hantera och minska riskerna på arbetsplatser.

– En korrekt riskbedömning ger många ekonomiska fördelar. Arbetsplatsen blir säkrare och hälsosammare, vilket kan få ned sjukfrånvaron, samtidigt som medarbetarnas motivation och produktivitet ökar, säger arbetsmiljöbyråns chef Jukka Takala.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.