Scania inspireras av MBM

Kortsiktigt finansiellt fokus leder ofta till en desperat kostnadsjakt. Det menar Leif Östling, vd för Scania, som istället valt att organisera produktionen efter principerna i MBM.

Som nybliven chef på Scania fick Leif Östling rådet av Curt Nicolin, som var en duktig produktionstekniker, att inte ändra för mycket! Scania går av sig själv. Östling, som på olika poster fostrats av Scanias kultur, förstod att resultatet kommer ju inte till på ekonomiavdelningen. Under Östlings ledning har Scania fortsätt utvecklandet av den så kallade modulariseringen, det geniala system av idag ungefär 600 moduler vars gränssnitt är standardiserade och som ger ungefär två miljarder kombinationsmöjligheter för Scanias lastbilar.

Inspirerade av Toyota

Leif Östling kom i kontakt med Anders Bröms på 1980-talet och till sammans besökte de under 1990-talet Toyotas fabrik i Kentucky. Inspirerade av Toyotas produktionssystem har Scania därefter utvecklat sitt produktionssystem som kallas P2000.

José Olivares arbetar som P2000-koordinator, det vill säga han är en av de som utvecklar Scanias produktionssystem. Han tycker att det skett en kulturrevolution inom företaget och att filosofin och principerna i P2000 verkligen tagit skruv.

– Jag tycker att nyckeln är ledarskapet, säger José Olivares. Alla chefer måste ha förståelse för det nya systemet och leva efter det. Idag söker de upp platsen för problemet eller beslutet och ser efter själva i stället för att göra sig beroende av andra- eller tredjehandsinformation. Budskapet har trängt igenom att det är kunden som är den stora dirigenten och som ska styra i princip allt vi gör.

Det amerikanska viruset

Leif Östling är rädd för det amerikanska viruset som ofta innebär ett stenhårt, kortsiktigt, finansiellt fokus enligt MBR-principer, och som ofta leder till avskedanden, outsourcing och en desperat kostnadsjakt.

– Många småföretagare arbetar redan på ett naturligt sätt enligt MBM. De vet att framgången är beroende av människorna i produktionen och av hur arbetet görs, säger Leif Östling. När entreprenören lämnar över företaget till en hyrd revolverman, då är risken stor att MBR tar över. Personligen tror jag att många av oss över 50 kommer att ha svårt att ta till sig dessa budskap, men jag är övertygad om att kommande generation av toppledare, som föddes på 1970-talet, kommer att finna dessa budskap helt naturliga.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.