Självcentrerad ledare skadar på sikt

I lågkonjunktur är det lätt att ty sig till starka, heroiska ledare. Men deras självcentrerade beteende kan vara förödande ur ett längre perspektiv, visar forskning.

För att få fart på verksamheten i tuffa tider kan det vara lockande att söka efter starka, karismatiska ledare. Tänk om, uppmanar Malcolm Higgs, professor i organisationsbeteende och personalledning på School of management vid University of Southampton. Han har studerat ledarskap i förändringstider och kommit fram till att ledare som utåt sett står för ett visionärt och heroiskt ledarskap kan försämra effektiviteten och motivationen på längre sikt med sina narcissistiska drag.

– Starka ledare med tendenser mot självcentrerat, kontrollerande beteende kan förbättra organisationens prestation under en begränsad period, men kan skada i ett längre perspektiv, säger Malcolm Higgs.

Han menar att bankkollapser och kristider har gjort det extra viktigt att studera vilket ledarskap och vilka ledaregenskaper som krävs för att kunna hantera stora förändringar. Därför efterfrågar han fler empiriska studier om hur narcissistiska ledare påverkar organisationer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.