Sju sätt att bli motiverad när du jobbar hemifrån

Arbetsmiljö Det finns många fördelar med att jobba hemifrån, men trots det saknar många hemmajobbare kontoret. Här är sju sätt att få tillvaron att kännas bättre när du jobbar på distans.

Sju sätt att bli motiverad när du jobbar hemifrån
Shutterstock

1. Inför ”restid”

Hur använder du restiden de gånger du åker in till jobbet? Läser du en tidning, en bok eller lyssnar på radio? Om du jobbar hemifrån, använd den tid du skulle ha rest till att göra samma sak. Intryck från litteratur och medier berikar faktiskt jobbet.

2. Gå ut

Sitt inte inomhus hela dagen, gå åtminstone runt kvarteret eller gör ett ärende. Det räcker med tio minuter för att du ska få tillräckligt med dagsljus och frisk luft för att komma igång bra med jobbet igen.

3. Undvik att ha ”jobbdate”

”Hoffice”, att jobba tillsammans med andra i någons hem verkar vara en bra idé, men annars är det inte en så bra idé att ha en ”jobbdate” och sitta och jobba tillsammans med någon annan bara för att den också jobbar hemifrån. Risken är att ni går varandra på nerverna.

4. Gör någon glad

Ett bra sätt att fylla på energi när du börjar få lappsjuka i din ensamhet är att ringa någon som är ensam – som en gammal släkting. Det ger en skön känsla och bra fokus när du sätter dig och jobbar igen. Det är mycket bättre än att leta reda på en gammal pojk/flickvän på Facebook.

5. Tänk på pengarna

När du känner att ingen ser vilket fantastiskt jobb du gör där hemma, säg till dig själv som Don Draper i ”Mad men” sa till Peggy när hon inte tyckte att någon uppskattade hennes jobb: ”Det är det lönen är till för”. För grundpoängen med att jobba är att få betalt, och du kan ju också uppskatta att kunna gå runt i pyjamas eller oduschad när du är hemma.

6. Motionera

Det ständiga supertricket för att bli fokuserad: rör på kroppen. Se till att träna, inte bara för att komma i form, utan för att det gör det lättare att fokusera.

7. Tänk på Maverick

Om alla motivationstips misslyckas, tänk då på en amerikansk flygvapenpilot – vi kan kalla honom Maverick. Han tjänstgjorde i åtta månader under Irak-kriget och fick återkommande landa planet i mörker på hangarfartyg – vilket var skrämmande också för honom. Trots det var Maverick glad, jämfört med när han haft en maktgalen chef som tryckte ner honom och vid ett tillfälle kastade en gammeldags telefon på honom.

Så när du sitter hemma vid din dator och tycker synd om dig själv, tänk på allt du slipper: landa stridsflygplan i mörker, jobba mitt i natten, ducka för telefoner. Och när du ändå gör det: gå och ring en släkting. Det blir bra. 

Källa: Harvard Business Review

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.