Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Smileymodell ska förbättra arbetsmiljötillsyn

Arbetsmiljöverket ska nu testa den omtalade screeeningmodellen för tillsyn av arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser. Syftet är att utveckla tillsynen.

Den så kallade screeningmodellen kommer ursprungligen från Danmark och innebär att alla företags arbetsmiljö inspekteras regelbundet och resultatet redovisas med färgglada smileys. När modellen skulle utredas i Sverige höjdes rösterna. Mitt under remissperioden avsattes nämligen pengar till projektet trots att flera instanser inte fått lämna sina synpunkter.

Arbetsmiljöverket kommer att testa modellen i tre år men någon märkning av arbetsplatsen ingår inte. Syftet är att utveckla tillsynen av arbetsmiljön och enligt verket har metoden visat sig vara effektiv och arbetsbesparande.

− Avsikten med testet är inte att övergå till screening som tillsynsmetod, utan snarare få kunskap och inspiration för att utveckla vår ordinarie tillsyn, säger generaldirektör Mikael Sjöberg vid Arbetsmiljöverket. Finns det effektivitetsvinster för oss som tillsynsmyndighet? Vilken bedömning gör arbetsgivarna? Vilka lärdomar kan vi ta med oss in i den ordinarie tillsynen? Vad säger fack och branschorganisation? Svaren på bland annat dessa frågor kommer att finnas med i den utvärdering, som görs hösten 2012.

Skillnaden mellan ordinarie tillsyn och screeningmodellen är att screening är mer standardiserat. Exempelvis används ett standardiserat frågeforumlär vid inspektionerna, vilket minskar för- och efterarbete.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.