Svenska företag halkar efter

Fyra svenska företag har tagit placeringar på listan över Europas bästa arbetsplatser. Men generellt sett ser det dystert ut för de svenska företagen som tappar i jämförelse med de europeiska.

Fyra svenska företag kan nu titulera sig som en av Europas bästa arbetsplatser, Microsoft, Accenture, SAS Institute och Abbott. Företagen placerade sig alla bland de 100 bästa i Europas mest omfattande arbetsplatsundersökning genomförd av Great Place to Work Institute.

Microsoft Sverige, tillsammans med Microsoftkontor i ett stort antal andra länder, tog för fjärde året i rad topplaceringen på listan över de bästa stora organisationerna. Microsoft tillhör de företag som placerat sig på listan för Europas bästa arbetsplatser varje år de senaste 5 åren.

Företagen på europalistan är inte bara trivsamma arbetsplatser, de skapar också jobb. I snitt har antalet anställda i dessa företag ökat med 5,3 procent det gångna året. De har även många kandidater att välja på. Ett genomsnittligt företag på Europalistan får varje år 8,4 spontanansökningar per anställd.

Men även om det nu finns fyra svenska företag på listan så har de svenska företagen svårt att hävda sig.

– Vi ser att de svenska arbetsplatserna har svårt att hänga med de europeiska. I många europeiska länder gör företagen mer för att förbättra sin relation med de anställda, vilket gör att deras resultat i undersökningen ökar mer än i de svenska. Företagen anstränger sig även mer för att vara unika och hitta riktigt speciella delar i sitt erbjudande till medarbetarna. För att hänga med och inte fortsatt ligga på en lägre nivå, bör svenska företag arbeta ännu mer med att hitta det unika på sina arbetsplatser, kommenterar Maria Grudén, vd Great Place to Work Institute Sverige

Undersökningen baseras på hur stort förtroendet är inom företaget och de anställdas uppfattning om sin arbetsmiljö. Över 1300 organisationer i 17 europeiska länder deltog. De branscher som har flest företag bland de 100 bästa i Europa är it-branschen och tillverkningsindustrin. Undersökningen vilar på tre huvudområden: Medarbetarnas förtroende för ledningen, medarbetarnas stolthet över vad de gör samt den kamratskap man känner med sina kollegor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.