
Forskningsprojektet ”Samband mellan sömn, yrke och hälsa” har genomförts under tre år och finansierats av AFA Försäkring. I projektet har Christian Benedict undersökt hur sömnbrist påverkar förmågan till stresshantering, inlärning och arbetsprestation.
–Tidigare forskning har visat att arbetsmiljön är viktig för nattsömnen. En arbetsmiljö med stress och oro kan ge sömnproblem och påverka oss psykiskt. Däremot har det inte helt klarlagts tidigare hur sömnbrist påverkar vår arbetsförmåga, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och ledare av Uppsala Sleep Science Lab på Uppsala universitet.
I forskningsprojektet genomfördes bland annat ett experiment där man utsatte studenter som sovit olika länge för komplicerade matematikuppgifter och svåra ord, vilket motsvarar stressande situationer som är vanliga i skolan eller arbetslivet.
–Vi kunde konstatera att sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och bedöma på ett negativt sätt. De som hade sovit en hel natt klarade det bra, medan de som endast sovit en halv natt tappade tio procent av informationen, säger Christian Benedict.
Det som händer under sömnen är att hjärnan hanterar information vi fått under dagen. Information som är viktig för framtiden bearbetas och sparas och resten sållas bort.
Kronisk sömnbrist ökar också risken att utveckla diabetes 2. Även hjärt- och kärlsystemet är beroende av sömn och använder de första timmarnas sömn för återhämtning.
30 – 40 procent av alla vuxna kommer inte upp i sju – åtta timmars sömn per natt, vilket är rekommendationen för att vi ska känna oss utvilade på dagen. Fysisk aktivitet och solljus under dagen är faktorer som visat sig förbättra sömnen.