IAQ grundades 1966 med syftet att samordna kvalitetsarbete globalt. Bakom initiativet stod de då tre starkaste kvalitetsorganisationerna i världen just då, JUSE, ASQ och EOQ. Sedan dess har organisationen successivt växt, och utgörs idag av 100 kvalitetsexperter från hela världen. När Kvalitetsmagasinet når Lars Sörqvist sitter han på Arlanda. Han är bekymrad över hur bortglömt fältet fortfarande är.
Sörqvist är ny ordförande för IAQ – ”Kvalitet har aldrig haft den status det borde”
Kvalitetsrollen
Efter fyra år som först president elect och sedant president är Lars Sörqvist nu vald till ordförande för International academy for quality, IAQ. Hans huvudfokus? Att sätta kvalitet överst på världssamfundets dagordning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi måste få upp kvalitet på en helt annan prioritetsordning. Det har aldrig haft den status som det borde ha. Särskilt inte om vi ser till västvärlden – även om enskilda företag som till exempel Scania ligger i framkant, säger han.
Lars Sörqvist vill att kvalitet ska få samma utrymme som det har i exempelvis Japan och Kina.
– Tidigare fanns ett större fokus även i väst. I slutet av 80-talet levde vi lite i chocken efter japanernas framfart i kvalitetsbranschen. Många ledningsgrupper, styrelser och politiker fattade att det var allvar när vi tappade hela kameraindustrin, stora delar av hemelektronikindustrin och en ganska stor marknadsandel bilindustrin – och man valde då att ta efter Japan för att säkra vårt välstånd, säger han.
Idag är det långt mycket mer än industrin som ingår i kvalitetsbegreppet och Sörqvist vill att kvalitet en gång för alla ska lyftas fram som en lösning på flera växande samhällsproblem.
Stort slöseri med resurser
– Om vi tittar på hållbarhetsfrågan till exempel, vi kan inte hålla på med den typen av resursslöseri som vi har idag – med ineffektiva flöden och processer, och dålig förståelse för vilka värden som ska skapas. Om vi ska kunna bevara planeten behöver vi det kvalitetsmässiga helhetsperspektivet.
Inom IAQ är samsynen på vad som behövs göras stark. Utmaningen ligger i att nå fram till aktörer utanför kvalitetbranschen förklarar Lars Sörqvist, och ibland även vissa organisationer inom den egna branschen.
– Många arbetar fortfarande mest med det Juran kallade för ”lilla Q”, alltså den trånga synen på kvalitet som berör produktegenskaper och certifikat och ledningssystem, snarare än ”stora Q” som handlar om leda genom kvalitet och en insikt om att kvalitet genomsyrar allt.
Mer samverkan krävs
Kvalitet är i grund och botten en förmåga att möta behov och förväntningar hos de man finns till för. Gör organisationen inte detta finns inget existensberättigande, och för att lyckas göra detta budskap till en allmän sanning behöver samverkansmöjligheterna öka menar Sörqvist.
– Vi behöver få möjlighet att samarbeta mer med alla duktiga forskare och experter som är kopplade till exempelvis FN. Vi är ju redan knutna till FN men det är svårt att få gehör för vad kvalitet faktiskt kan bidra med, säger han och tillägger:
– Den här problematiken går inte att lösa över en natt, men om vi enträget fortsätter ta fram data och visa upp framgångsexempel tror jag att vi vår vetenskapliga bevisföring till slut ger större resultat.