Standarder ska spegla jämställdhet

Standardisering Nu ska nya riktlinjer tas fram för att få med jämställdhetsperspektivet vid standardiseringsarbetet.

Standarder ska spegla jämställdhet

Krockkuddar som anpassats till en medelstor västerländsk man i genomsnittlig viktklass. Det skulle kunna vara ett paradexempel på en standard som missar att ta in ett bredare perspektiv på människor. Bilförare kan även vara kvinnor, och människor finns i olika storlekar. Kanske är förklaringen till misstaget att personerna som tog fram krockkudden var just män i den här storleken.

– Det kan finnas andra skäl också, men ibland behövs stöd för att komma ihåg att ta med olika perspektiv. I andra fall kanske det har varit en övervikt av kvinnor, och skevt i en annan riktning. Varken trångsynthet eller dumhet behöver ligga bakom, konstaterar Karin Lindmark, sektionschef för produkt- och standardiseringsutveckling på Svenska institutet för standarder, Sis.

Internationell guide och riktlinjer tas fram

Hon leder nu det internationella arbetet med att ta fram en guide och riktlinjer för hur standarder ska skrivas för att ta hänsyn till jämställdhetsperspektivet.

– Vårt synsätt kommer att vara brett. Även om det kanske i första hand är produktstandarder man associerar till i det här sammanhanget kommer vi även att arbeta med tjänstestandarder och ledningssystem, säger Karin Lindmark.

Hennes initiala uppfattning är att ledningssystemsstandarder generellt är mer ”jämställda”.

– De är i allmänhet framtagna av många olika sektorer och grupper med varierande bakgrund, vilket gör att fler perspektiv speglas. Men vi ska alltså titta på dessa också.

Läs även: Mänskliga sidor av AI lyfts fram i ny standard

Angelägen fråga

Karin Lindmark kommer att dela ledarskapet med en kollega från Kanada. De rekryterar nu en expertgrupp från hela världen. Det första mötet förväntas hållas i sommar och slutrapport läggas fram i slutet av 2021.

– Frågan känns angelägen. Arbetet med standardisering har pågått länge, och det är hög tid att frågan om representation kommer med i standardiseringsarbetet. Standarder ska vara utformade så att de är relevanta för alla människor. Det finns skäl att förstärka jämställdhetsperspektivet för att standarder ska vara ”gender responsive”, säger Karin Lindmark.

Läs även: Standardiseringen måste vara snabbfotad

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste