Granskningen baseras på uppgifter om 1094 strategiska digitaliseringsprojekt som har samlats in från statliga myndigheter via en enkätundersökning. Projekten har drivits av 136 statliga myndigheter 2013–2024 och har tillsammans haft en budget på cirka 40 miljarder kronor. När Riksrevisionen utförde granskningen var 722 projekt avslutade och 372 fortfarande pågående.
Staten brister i utveckling av digitaliseringsprojekt
Digitalisering
Riksrevisionen har granskat hur staten utvecklar strategiska digitaliseringsprojekt. Effektiviteten i arbetet är avgörande för att uppnå regeringens mål för digitaliseringen av offentliga förvaltning och det övergripande målet för digitaliseringspolitik i Sverige och EU - men rapporten visar att arbetet brister.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Granskningen omfattar också regeringens styrning och det stödjande arbete som utförts av så kallade stödmyndigheter, det vill säga Myndigheten för digital förvaltning (Digg), Upphandlingsmyndigheten och Kammarkollegiet.
Slutsatsen är att det finns flera effektivitetsbrister i statens arbete med strategiska digitaliseringsprojekt. Myndigheterna har återkommande problem med att leverera resultat inom utsatt tid och budget, ofta på grund av brist på it-kompetens och bristande kravställning.
Många projekt har inte utvärderats, vilket försvårar en samlad bedömning av måluppfyllelsen i de strategiska digitaliseringsprojekt som omfattas av granskningen. Vissa stora och kostsamma projekt har avbrutits i förtid, vilket enligt Riksrevisionen har resulterat i stora ekonomiska förluster för staten.