Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Stora fördelar med kontorsarbete utomhus

Arbetsmiljö I en ny rapport visar på fördelar med att utföra kontorsarbete utomhus. Det handlar om ökad kreativitet, sänkta stressnivåer, effektivare återhämtning och – inte minst – friskare medarbetare.

Stora fördelar med kontorsarbete utomhus

Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola,  har på uppdrag av Akademiska Hus, inom ramen för Vinnovaprojektet ”Restorativa arbetsplatser”, skrivit rapporten ”Ute är inne – kom igång med kontorsarbete utomhus”.

Susanna Toivanen.

− Av tradition utförs kontorsarbete inomhus, men flera arbetsuppgifter kan göras ute i naturen. De positiva hälsoeffekterna är många och det behöver inte vara så komplicerat att komma igång, säger Susanna Toivanen.

Promenadmöten
Promenader under lunchen är redan en populär aktivitet på många arbetsplatser. Förutom att vi aktiverar oss fysiskt när vi går i naturen så blir vi mer kreativa, får mer frisk luft och dagsljus än om vi stannar inne. Regelbundna promenadmöten är en enkel, men effektiv, åtgärd för ökad hälsa och kreativitet på arbetsplatsen, och ett uppiggande komplement till instängda konferensrum.

− Vi spenderar 80-90 procent av tiden inomhus. Att komma ut är viktigt. För lite dagsljus kan göra att vi sover sämre, vilket gör oss trötta under dagen. Detta är särskilt viktigt under den mörkare tiden på året. Då behöver vi maximera intaget av dagsljus, säger Susanna Toivanen.

Läs även: De 5 hetaste kontorstrenderna.

Arbeta var som helst
Dagens teknik har gjort kontorsarbetet mer flexibelt och vi kan i dag arbeta nästan var som helst. Trots det sker kontorsarbete nästan uteslutande inomhus. Arbetet präglas ofta av högt tempo, som kan leda till ohälsosam stress. Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning och har blivit ett stort folkhälsoproblem som påverkar både medarbetaren och företaget.

− Ett sätt att utveckla en arbetsmiljö som förbättrar hälsan kan vara att utföra fler arbetsuppgifter utomhus. När vi är ute i naturen sänks stressnivåerna och vi återhämtar oss snabbare, konstaterar Susanna Toivanen.

Vistas i naturen
Hon betonar att för företag som vill komma igång med mer utomhusarbete är det centralt att chefer och andra ledare på arbetsplatsen berättar om hälsovinsterna, föregår med gott exempel och möjliggör för medarbetarna att kunna vistas mer utomhus och utföra fler uppgifter i naturen.

− Att implementera en kultur på arbetsplatsen där det blir normalt att ringa samtal, planera arbetet och svara på mejl ute i naturen kan göra mycket gott för hälsan hos medarbetarna, säger Susanna Toivanen.

Läs även: Flexibelt arbete kräver gränssättning.

I början kan det vara bra att testa sig fram för att se vilka arbetsuppgifter som med fördel kan göras utomhus på den aktuella arbetsplatsen. Ett steg i att underlätta utomhusarbete är att se över de ytor som redan finns.

− Det kan exempelvis vara terrasser och andra utomhusmiljöer som finns i, och i anslutning till, kontorsbyggnaden. Finns det bara skydd mot regn, vind och sol samt sittplats, el och Wifi kan de flesta arbetsuppgifter genomföras utomhus, avslutar Susanna Toivanen.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.