15 saker som gör att vi trivs på jobbet

Arbetsmiljö Hög lön i all ära – men det är inte det som svenska arbetstagare värdesätter allra mest på jobbet. Flera andra faktorer väger tyngre, visar en Sifo-undersökning.

15 saker som gör att vi trivs på jobbet

Det är Kantar Sifo som på rekryteringsföretaget Randstads uppdrag undersökt vad svenska arbetstagare värdesätter mest hos en arbetsgivare. Högst upp på önskelistan för både kvinnor och män hamnar trevliga kollegor.

Därefter prioriterar kvinnor bra ledarskap (42 procent) följt av bra arbetstider (34 procent), medan männen värdesätter bra arbetstider (33 procent) och trygg anställning (33 procent).

Däremot hamnar jämställdhet betydligt längre ned på listan – trots att 28 procent av kvinnorna och 20 procent av männen anser att deras arbetsplatser inte är jämställda.

Johan Lagercrantz, vd Randstad Sverige.

– Kanske tar de flesta svenskar för givet att svenska arbetsplatser är jämställda. Det är därför som så många värdesätter andra aspekter före just jämställdhet. Tydligt är dock att det finns mycket kvar att göra i frågan, vilket vi ser inte minst i den här undersökningen, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

Klimat och sociala frågor

Ansvarstagande kring klimat och sociala frågor är ett annat område som kommer relativt långt ned på listan.

– Detta är dock något som blir allt viktigare för våra svenska arbetstagare. Det ser vi framförallt hos den yngre generationen som är den åldersgrupp som rankar detta högst i vår årliga undersökning inom employer brandning, säger Johan Lagercrantz.

Att hög lön kommer först på en sjundeplats är ingenting som förvånar Johan Lagercrantz:

– Resultatet har tenderat att se ut så de senaste åren. Intressant är dock att detta är väldigt unikt för Sverige, ett av de länder i världen som rankar hög lön och förmåner lägst.

Läs även: Sveriges 10 mest attraktiva arbetsgivare.

Undersökningen har utförts på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad och genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19 – 22 februari i år. Totalt intervjuades 1 188 personer i åldern 18 – 65 år, varav 1 011 var i sysselsättning eller studerande/arbetslösa. Webbpanelen är ett riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Det här värdesätter vi mest hos en arbetsgivare.

  1. Trevliga kollegor 45 %

2.  Bra ledarskap 36 %

3. Bra arbetstider 33 %

4. Trygg anställning 31 %

5. Utmanande arbetsuppgifter 28 %

6. Arbetsmiljön 26 %

7. Hög lön 23 %

8. Närhet till arbetsplatsen 16 %

9. Företagskultur med bra värderingar 16 %

10. Karriärmöjligheter 10 %

11. Förmåner som friskvårdsbidrag, lunchförmåner, pension, tjänstebil 7 %

12. Jämställdhet 5 %

13. Ansvarstagande kring klimat och sociala frågor 3 %

14. Starkt varumärke 3 %

15. Mångfald 1 %

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.