Stora skillnader i kommunpolitikers utbildningsnivå

Offentlig verksamhet Eftergymnasiala studier är vanligare bland politikerna i riksdagen än i Sveriges kommunhus. Lund, Täby och Uppsala har störst andel högutbildade politiker, visar en ny kartläggning från SCB där samtliga kommuner ingår.

Stora skillnader i kommunpolitikers utbildningsnivå
Lund har högst andel högutbildade kommunpolitiker. Bild Stock Adobe.

Hälften av landets riksdagsledamöter har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre. Undersökningen visar att det är kommunpolitikerna som har den lägsta utbildningsnivån i jämförelse med ledamöterna i riksdagen, regionerna och kommunerna.

Flera skånska kommuner sticker ut när kommunerna ställs mot varandra. Högst andel kommunpolitiker som är högutbildade finns i universitetsstaden Lund där närmare tre av fyra kommunpolitiker har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre.

Även Lunds grannkommun Staffanstorp ligger i toppen av listan. Där har 61 procent av kommunpolitikerna en minst treårig eftergymnasial utbildning.

Medeltalet för hela Sveriges samtliga kommunpolitiker är 34 procent.

Låg andel i Bjuv

Inte långt från Lund och Staffanstorp ligger Bjuv. Där är situationen den motsatta. Endast två kommuner i landet har en lägre andel politiker som läst tre år eller mer på en eftergymnasial utbildning.

Det går att se stora skillnader även mellan länen. Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland har den minsta andelen kommunpolitiker med minst tre års eftergymnasial utbildning. Stockholms län har den överlägset största andelen.

I Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland är andelen högutbildade kommunpolitiker cirka 26 procent. I dess regioner är det kommunerna Mölndal, Gävle respektive Västerås som utmärker sig med högst andel högutbildade.

I Stockholms län är andelen 46 procent, med Täby kommun i topp. Därefter följer Uppsala och Skåne län, där andelen ligger på runt 39,5 procent. Inte helt oväntat ligger universitetsstäderna Uppsala och Lund i topp i dess regioner.

Om statistiken

Undersökningen bygger på SCB:s valstatistik om nominerade och valda kandidater från valen 2018. Den redovisade statistiken avser de som valts in i kommunfullmäktige. Utbildningsnivån avser vårterminen 2018.

Kommuner med högst andel högutbildade kommunpolitiker

Placering

  1. Lund 73,8 procent
  2. Täby 65,6 procent
  3. Uppsala 65,4 procent
  4. Staffanstorp 61,0 procent
  5. Linköping 60,8 procent

Kommuner med lägst andel högutbildade kommunpolitiker

  • Plats 286 Tibro 11,4 procent
  • Plats 287 Ragunda**
  • Plats 288 Bjuv**
  • Plats 289 Vindeln**
  • Plats 290 Munkfors**

*Avser utbildningar som är minst tre år eller längre.

** Antalet ledamöter med eftergymnasial utbildning är för lågt för att andelen ska kunna redovisas på grund av sekretess.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.