Karolinska på topp tio-listan över världens bästa sjukhus

Ranking Karolinska sjukhuset rankas som världens sjunde bästa sjukhus enligt en årlig ranking av tidningen Newsweek. Tre europeiska sjukhus finns med bland de topp-tio-rankade.

Karolinska på topp tio-listan över världens bästa sjukhus
Nya Karolinska, Solna, rankas som världens sjunde bästa sjukhus.

Karolinska sjukhuset rankas som världens sjunde bästa sjukhus enligt en årlig ranking av tidningen Newsweek. Tre europeiska sjukhus finns med bland de topp-tio-rankade.

Detta är tredje året som Newsweek samarbetar med Statista Inc, det globala dataforskningsföretaget, för att ranka världens bästa sjukhus.

Totalt omfattar listan 2000 sjukhus från 25 länder.

Det som utmärker de topprankade sjukhusen är deras jämna och höga kvalitet, kompetens och kvalitet på läkare, hög kvalitet på omvårdnad och toppmodern teknik.

Fakta

Det här är en artikel från Kvalitetsvård

Det här är en artikel från vårt betalnyhetsbrev Kvalitetsvård. Nyfiken på mer spännande nyheter om kvalitet i vården? Kika in här.

”Naturligtvis hoppas vi att vi och du inte behöver söka vård eller besöka en vän eller familjemedlem på något sjukhus i år. Men om du gör det kan den här rankningen av världens bästa sjukhus 2021 hjälpa dig att känna dig säker när du gör ett kritiskt val om medicinsk vård.” skriver Newsweek i en artikel.

25 länder ingår

Länderna valdes huvudsakligen utifrån levnadsstandard / livslängd, befolkningsstorlek, antal sjukhus och datatillgänglighet.

De 25 länder som ingår är : USA, Tyskland, Japan, Sydkorea, Frankrike, Italien, Storbritannien, Spanien, Brasilien, Kanada, Indien, Australien, Mexiko, Nederländerna, Polen, Österrike, Thailand, Schweiz, Sverige, Belgien, Finland, Norge, Danmark, Israel och Singapore.

Listorna är baserade på tre datakällor:

 1. Rekommendationer från medicinska experter (läkare, sjukhuschefer, vårdpersonal)
 2. Resultat från patientundersökningar
 3. Medicinska KPI på sjukhus

Antalet sjukhus som tilldelas i varje land varierar beroende på antalet sjukhus och datatillgänglighet i respektive land. USA fick flest sjukhus med 350, medan Israel och Singapore var representerade med tio sjukhus vardera. Totalt rankades 2000 sjukhus i den tredje upplagan av rankningen.

Varje sjukhus i varje land får betyg.

Skickades ut till sjukhus

Förutom landlistorna inkluderar studien en Global Top 200-lista. Denna lista innehåller en ranking av de 100 bästa globala sjukhusen, rankningar 101-200 sorteras alfabetiskt.

För rankningen 2021 utformades en sjukhusundersökning som skickades ut till sjukhus. Syftet med denna undersökning är att fastställa status quo för genomförandet av patientrapporterade utfallsmätningar (PROM) på sjukhus som är representerade i rangordningen. PROMs kommer att spela en viktigare roll i framtida utgåvor av rankningen.

De tio högst rankade sjukhusen:

 1. Mayoclinic, Rochester, USA
 2. Cleveland Clinic, Cleveland, USA
 3. Massachusetts General Hospital, Boston, USA
 4. Toronto General – University Health Network, Toronto, Canada
 5. The Johns Hopkins Hospital, Baltimore ,USA
 6. Charité – Universitätsmedizin Berlin, Berlin, Tyskland
 7. Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Sverige
 8. Singapore General Hospital, Singapore, singapore
 9. Centre Hospitaliere Universitaire Vaudois, Lausanne, Schweiz
 10. Sheba Medical Center, Ramat Gan, Israel

Mer om rapporten och hela rankinglistan

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste