Ta en tupplur på jobbet

En kort tupplur på högst en halvtimme gör under för koncentrationsförmågan och det allmänna välbefinnandet. Det visar sömnstudier som gjorts vid Karolinska institutet. Men ännu har inte några svenska företag infört sovstund på jobbet, i alla fall inte officiellt.

Att få sova på jobbet kan låta som en dröm. Men enligt John Axelsson, forskare vid institutionen för psykosocial medicin på Karolinska institutet, finns det effektivitetsvinster att hämta för den som är beredd att införa korta sovstunder på arbetstid. Han har utfört studier som visar att en 20 minuter lång tupplur får upp pigghet och prestation till normala nivåer trots att deltagarna bara fått sova fyra timmar natten innan. Det finns även en säkerhetsaspekt i att låta de anställda sova när de känner ett behov av det.

– Mängden trötthetsrelaterade olyckor skulle troligen sjunka drastiskt, säger John Axelsson.

Bäst efter lunch

Det bästa är att sova maximalt 30 minuter. Sover man längre känner man sig ofta seg och okoncentrerad när man vaknar eftersom hjärnans ämnesomsättning hunnit gå ner. Bäst effekt har sovstunden direkt efter lunch eller på eftermiddagen. Då upplever ändå kroppen en naturlig ”eftermiddagsdip” som sänker energinivån och koncentrationsförmågan. För de som jobbar nattpass gäller det att sova en stund i början av passet i stället för tidigt på morgonen. En tupplur på morgonen har liten effekt på prestationen och det är lätt att falla direkt ner i djupsömn. Det kan dessutom störa den efterkommande nattsömnen.

Sverige nästa?

Både i Danmark och Japan har företag infört tupplurar för de anställda. Det finns även företag i Storbritannien, Frankrike och på Nya Zeeland som infört tupplurar under nattskiftet på prov. Men såvitt John Axelsson vet så är det inga svenska organisationer eller företag som har följt deras exempel.

– Vi har en mer luthersk syn på arbetet, ska man jobba så ska man jobba, förklarar han.

Men det finns intresse, både bland chefer och deras anställda. John Axelsson berättar att det på många arbetsplatser han besökt finns madrasser liggande för inofficiella sovstunder, ofta på rasterna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.