Tidsbrist och ekonomi oroar företagare mest

Företagskultur Företagare har tidsbrist och oroar sig också en del för företagets ekonomi. Samtidigt verkar inte den ekonomiska oron prägla dem till vardags, utan bara då och då. Det visar en ny Novus-undersökning från bank- och finansgruppen Svea.

Tidsbrist och ekonomi oroar företagare mest

Tre av fyra företagare oroar sig för sitt bolag. Framförallt är det tidsbrist, företagets ekonomi och kompetensförsörjning som bekymrar flest. Detta enligt en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av bank- och finansgruppen Svea bland ägare och vd:ar på företag med högst 50 anställda och en omsättning på minst 500 000 kronor.

Läs även: Åre bästa nyföretagarkommun

En av fyra oroar sig inte alls

Medan 75 procent av de svarande säger att det händer att de oroar sig för sitt företag är det alltså 25 procent som inte oroar sig alls, utan är helt lugna.

Den vanligaste orsaken till oro är att tiden inte ska räcka till, vilket 73 procent av dem som oroar sig uppger, enligt Novus/Svea. Nästan lika stor andel oroar sig över företagets ekonomi. Svårighet att hitta rätt kompetens och att hålla koll på nya lagar och regler som påverkar verksamheten följer därefter. Detta svarar 59 respektive 54 procent.

Var femte företagare oroar sig för ekonomin minst en gång i veckan, resten mer sällan eller aldrig.

Läs även: Brist på kompetenta kandidater gör att företagare inte anställer

Detta oroar svenska företagare, andel av dem som oroar sig

  1. Tidsbrist 73 procent
  2. Företagets ekonomi 70 procent
  3. Svårighet att hitta rätt kompetens  59 procent
  4. Nya lagar och regler 54 procent
  5. Problem med anställda 46 procent

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.