Åre är bästa kommun för nya företagare

Utmärkelse Åre har för andra gången utsetts till Sveriges bästa kommun för nya företagare och tilldelas utmärkelsen Årets Nyföretagarkommun 2019. Det som juryn särskilt lyfter fram är den framgångsrika besöksnäringen.

Åre är bästa kommun för nya företagare

Bakom utmärkelsen stå Visma och NyföretagarCentrum, som nu delar ut priset för 15:e året i rad.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska fortsätta må bra även framöver måste fler vilja och våga ta steget till eget företag. Syftet med det här priset är att inspirera landets kommuner att jobba aktivt med det lokala företagsklimatet och nyföretagandet, kommenterar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Åtta kommuner nominerade

Sammanlagt åtta kommuner var i år nominerade till priset: Vaxholm, Västerås, Knivsta, Enköping, Varberg, Simrishamn, Gällivare och Åre. De nominerades utifrån hur många nya företag som startats per tusen invånare från nyårsdagen 2018 till den 30 juni 2019 och kategoriseras enligt SKLs kommungruppsindelning. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket.

En jury som består av representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag.

Läs även: Smartaste lösningen som hjälper företag att växa.

Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut under tre års tid till olika lokala organisationer eller initiativ. Vad pengarna ska användas till bestämmer vinnarkommunen i samråd med instiftarna.

– Det är väldigt viktigt att jobba långsiktigt med att stärka nyföretagandet. Det börjar redan i skolan med möjligheten att driva företag inom ramen för utbildningskonceptet Ung Företagsamhet och fortsätter med ett aktivt samarbete med oss på NyföretagarCentrum, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige i en kommentar.

Andra gången för Åre

Åre tilldelades nu utmärkelsen för andra gången – redan 2009 utsågs kommunen till Årets Nyföretagarkommun.

Juryns motivering:

”Årets nyföretagarkommun har under många år legat i topp i nyföretagandet. Den framgångsrika besöksnäringen skapar ringar på vattnet, vilket möjliggör att många nya, olika typer av företag startas och ger försörjning åt många. Resultatet är en vinnande mix av företag på såväl en lokal som en digitalt gränslös marknad. Därför är Åre, återigen, Årets Nyföretagarkommun 2019.”

Priset delades ut på nyföretagarmässan Eget Företag i Stockholm.

Tidigare vinnare av utmärkelsen är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtärlje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016 och Askersund 2017 samt Vellinge 2018.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.