Topprankad kultur efter sju år: ”Alla får vara med och bestämma hur bolaget ska vara”

Kultur Inlyssnande, frihetsbaserad och transparent. Så beskrivs företagskulturen hos en av Sverige Bästa Arbetsplatser 2024.

Topprankad kultur efter sju år: ”Alla får vara med och bestämma hur bolaget ska vara”
Såhär såg det ut när Castra utnämndes till listetta av Great Place to Work. Foto: Great Place to Work

För tjugoandra året i rad har Great Place to Work rankat de organisationer som fått högst betyg för sin arbetsplatskultur. Betygen kommer från medarbetarna själva, och i år nådde 65 svenska organisationer upp till en tillräcklig nivå för att få vara med i rankingen.

Högst upp på listorna över stora, medelstora och små organisationer landade Castra, Visionite och Nora Consulting Engineers. Resultatet gör dem till Sveriges Bästa Arbetsplatser 2024.

– Vi blev jätteglada och chockade. Det är så många bra bolag som är med på listan, så det är en ynnest att bli etta. Vi vill ju vara Sveriges bästa bolag, och det här är ett kvitto på att vi gör rätt, säger Elin toft, Castras grundare och vd.

Tips: Bolaget skapas tillsammans

Snällhet som policy, platta organisationer och möjlighet att styra sin lön och semester. Det utmärker företagen i topp enligt Great Place to Work. I övrigt har de rankade gemensamt att deras chefer får höga omdömen – bland annat för att de är transparenta och tydliga, litar på medarbetare och lever som de lär.

På just Castra beskrivs företagskulturen vara inlyssnande, frihetsbaserad och transparent. Där kan konsulter själva bestämma över sin lön, semester, pension, vilka uppdrag de tar och vilka utbildningar de går.

– Vi lyssnar på våra medarbetare, även på vad de säger mellan raderna. Vi gör det också möjligt för varje individ att leva som de vill och att vara med och bestämma hur bolaget ska vara, säger Elin Toft.

I ett pressmeddelande ger hon andra företagsledare rådet ”Tänk inte att du ska skapa bolaget, tänk att ni ska skapa det tillsammans.” Sedan sju år tillbaka mäter Castra sin företagskultur genom Great Place to work, och i förra årets ranking kom Castra tvåa. Även om det kan vara svårt att definiera exakt vad som gjorde det möjligt för företaget att klättra ända upp till toppen, tror Elin Toft att bättre kommunikation och ledarskpassatsningar har varit avgörande faktorer.

– Vi ser alla som ledare, även konsulterna. Vi har därför pratat mycket om hur vi ser på ledarskap och vad som utgör en bra ledare. Det har varit en jättesatsning. Det, och kommunikationsfrågan. Vi har jobbat hårt för att hitta sätt och plattformar för att se till att alla får samma information.

Aldrig nöjda

Nu blir det svåra att bibehålla nuvarande resultat, och att fortsätta utvecklas.

– Men det ligger i vårt DNA att ifrågasätta och utvecklas. Vi är aldrig riktigt nöjda. Saker kan alltid bli bättre. Det i sig skapar en stark framåtanda, säger Elin Toft.

Castra tänker gå vidare, bland annat genom att undersöka hur bolaget kan utöka sitt erbjudande till sina medarbetare. Och just Elin Toft tänker fortsätta jobba hårt för att bibehålla företags öppenhet.

– Jag älskar när någon kommer in till mitt kontor och berättar om hur de tycker och tänker, om de inte håller med om något jag sagt eller så. Det är viktigt att kunna få tycka och tänka som man vill. Det är viktigt för oss, säger hon till Kvalitetsmagasinet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.