Trefaldigade olyckor med tung trafik vid nysnö

Varje gång snön kommer ökar olyckorna med tunga lastbilar och bussar upp till tre gånger på ett dygn. Det visar en undersökning från Trygg-Hansa.

Det är inte bara när den första snön för säsongen kommer, utan även varje gång det kommer ny snö, som olyckorna med tung yrkestrafik ökar. Under en normaldag sker 40 skador på bussar och lastbilar, men under hårt vinterväder ökar antalet skador trefaldigt till över 120 per dag.

– Det är inte försvarbart att köra buss och lastbil till varje pris. Att köra buss och lastbil under exceptionella väderförhållanden är att ta stora risker med både liv och egendom som insats, säger Henrik Åkerdahl, skadeförebyggare på Trygg-Hansa och expert på yrkestrafik, som tycker att bussföretag och åkerier bör ställa in trafiken när vädret är som värst.

De vanligaste olyckorna med yrkestrafik i vinterväder är påkörning av parkerat fordon, kollision och påkörning bakifrån enligt undersökningen från Trygg-Hansa.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.