Så föds engagemang

Vad är det som gör att medarbetare engagerar sig och gör det där lilla extra? Det har Örebroforskaren Helén Stockhult svaret på.

Så föds engagemang

Att medarbetare tar eget ansvar har blivit allt viktigare i arbetslivet. Helén Stockhult har i sin avhandling vid Örebro universitet följt ett medarbetarskapsprojekt på Posten för att ta reda på vilket ansvar utöver det formella som brevbärarna känner att de bör ta för kunder, kollegor, organisationen och arbetsuppgifterna.

Hennes studier visar att svaret finns i det sociala samspelet och i dialogen mellan människor. Ansvarstagandet förändras därför beroende på olika situationen. Det följer därmed helt andra mönster än företagslogiken som ställer samma krav på ansvarstagande i alla situationer.

– Om en medarbetare som behöver hjälp av en kollega inte själv följer de sociala reglerna och hjälper till i liknande situationer är det inte heller säkert att han eller hon får hjälp, säger Helén Stockhult.

Hon poängterar att viljan att ta ansvar för mer än det formellt förväntade föds i dialogen mellan människor. Därför är det viktigt att företag och organisationer förstår hur betydelsefulla relationerna mellan medarbetare är.

– Ledningen måste bidra till att skapa rätt förutsättningar genom att skapa ett bra socialt klimat – då har viljan till ansvarstagande en större chans att utvecklas, säger Helén Stockhult.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.