Ny forskning kan skapa mer människoanpassade robotar

AI Flera industriföretag upplever svårigheter med att implementera AI-styrning som tar hänsyn till mänskliga förutsättningar. Nu startar ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt för att råda bot på detta.

Ny forskning kan skapa mer människoanpassade robotar
Foto: Adobe Stock

När industrirobotar och operatörer ska samarbeta på nya sätt behöver det mänskliga perspektivet finnas med redan från start, men glöms istället ofta bort. På sikt resulterar den typen av missar i att teknikutvecklingen bromsas upp, och företagen tappar konkurrenskraft. Det vittnar flera svenska industriföretag om. Åtta industriföretag väljer därför att delta i ett nystartat forskningsprojekt med målet att ta fram nya mer tillåtande metoder.

Det är forskare på Högskolan Väst som tillsammans med industriföretag i olika branscher undersöker hur man med hjälp av AI och automation kan hantera nya produkter och produktionsmål mer effektivt.

– Lite förenklat handlar projektet PROWIL om att anpassa tekniken till människan istället för att anpassa människan efter tekniken. Här behöver vi jobba tvärvetenskapligt så vårt forskarteam består av forskare inom både produktionsteknik och inom arbetsintegrerat lärande, säger Kristina Eriksson, docent inom produktionssystem, Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.

I slutfasen hoppas forskarna på att lyckas bygga två demonstratorer på Högskolan Väst där automatiserade processlösningar kan visas.

Ett av företagen som deltar i forskningsprojektet är Saab Group Aeronautics i Linköping:

– Vi har en del utmaningar med att produkterna ofta går i för låg produktionstakt för att de ska kunna bära en egen automationslösning. Det blir ofta ganska komplicerade lösningar, berättar Per-Anders Björk, Chief Industrialization Engineer, på Saab Group Aeronautics.

De övriga sju företagen som deltar är ANVA KSG, GKN Aerospace, Inwoco, MiMsafe, Saab Group Surveillance, Ultramare och Volvo Bussar. 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.