Så ska 3d-printing minska flygindustrins klimatpåverkan

Hållbarhet 3d-printing, eller additiv tillverkning, kan användas för att minska flygindustrins klimatpåverkan. Men för att tekniken ska uppfylla flygindustrins extremt höga säkerhets- och kvalitetskrav krävs grundlig förståelse för processen. En ny avhandling vid Högskolan Väst rätar ut flera frågetecken.

Så ska 3d-printing minska flygindustrins klimatpåverkan

Redan idag återfinns används 3d-printing för att skapa motorkomponenter i flygplan, men de används för mindre kritiska applikationer. Nu vill flygmotortillverkare se en större produktion av 3d-material, men för att lyckas med detta krävs omfattande forskning och testning. 

Doktoranden Karthikeyan Thalavai Pandian har i sin doktorsavhandling fokuserat på additiv tillverkning med elektronstråle och pulverbäddsteknik för titanlegeringar. 

– Den här produktionstekniken är högintressant för vissa komponenter. Den möjliggör minskad materialåtgång, reducerar kostnader och ger på lång sikt mindre belastning på miljön. Dessutom öppnar tekniken nya möjligheter att tillverka mer komplicerade geometrier än vad som är möjligt med konventionella metoder som gjutning och smide, säger Karthikeyan Thalavai Pandian i ett pressmeddelande.

Legeringen används till komponenter som sitter i flygmotorers låg-temperatur-delar eftersom den ger mycket hög hållfasthet. 

Ett av Karthikeyans Thalavai Pandian huvudmål har varit att utveckla tekniken så att man kan reducera behovet av efterbearbetning och samtidigt uppfylla kvalitetskraven. Som nybliven doktor i produktionsteknik tar han nu sin forskning vidare i rollen som universitetslektor på Högskolan Väst. 

– Förutom undervisningen, ser jag fram emot att arbeta med fler AM-processer och fler material med fokus på materialens utmattningsegenskaper och hur vi säkerställer kvaliteten med hjälp av AI, kommenterar han.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.