Redan idag återfinns används 3d-printing för att skapa motorkomponenter i flygplan, men de används för mindre kritiska applikationer. Nu vill flygmotortillverkare se en större produktion av 3d-material, men för att lyckas med detta krävs omfattande forskning och testning.
Doktoranden Karthikeyan Thalavai Pandian har i sin doktorsavhandling fokuserat på additiv tillverkning med elektronstråle och pulverbäddsteknik för titanlegeringar.
– Den här produktionstekniken är högintressant för vissa komponenter. Den möjliggör minskad materialåtgång, reducerar kostnader och ger på lång sikt mindre belastning på miljön. Dessutom öppnar tekniken nya möjligheter att tillverka mer komplicerade geometrier än vad som är möjligt med konventionella metoder som gjutning och smide, säger Karthikeyan Thalavai Pandian i ett pressmeddelande.
Legeringen används till komponenter som sitter i flygmotorers låg-temperatur-delar eftersom den ger mycket hög hållfasthet.
Ett av Karthikeyans Thalavai Pandian huvudmål har varit att utveckla tekniken så att man kan reducera behovet av efterbearbetning och samtidigt uppfylla kvalitetskraven. Som nybliven doktor i produktionsteknik tar han nu sin forskning vidare i rollen som universitetslektor på Högskolan Väst.
– Förutom undervisningen, ser jag fram emot att arbeta med fler AM-processer och fler material med fokus på materialens utmattningsegenskaper och hur vi säkerställer kvaliteten med hjälp av AI, kommenterar han.