nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Alla klara för nya versionen av 9001

Peter Landin, Qualify.
Peter Landin, Qualify.

Den 15 september var sista dagen för att uppgradera sitt certifikat för 9001:2015. Nästan alla certifierade blev klara i tid. Nu är drygt 4 500 1 verksamheter i Sverige certifierade enligt den nya versionen.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Efter en rundringning som Kvalitetsmagasinet har gjort bland ackrediterade certifieringsorgan är alla som har certifikat ”i princip” igenom. Ett fåtal har valt att skjuta upp uppgraderingen och stå certifikatslösa.

Peter Landin på Qvalify berättar att de var ute i god tid för att informera sina kunder om nyheterna i den nya versionen.

– Men det var ändå väldigt många som sköt upp uppgraderingen till sista minuten och under våren hade vi många övergångsrevisioner, men nu är vi i mål med alla våra kunder, säger Peter Landin.

Anhopningen av övergångar under våren bekräftas av flera certifieringsorgan. Helén Dahl, kvalitetsansvarig certifieringsenheten, Rise, tror till exempel att det tagit tid att sätta sig in i den nya strukturen även om det i sak inte är något nytt.

Läs även: Dags att förbereda sig inför nya Iso 9001.

Nyheterna i Iso 9001:2015 är också det som varit utmaningarna för de certifierande. Det handlar om intressenter, omvärldsbevakning, risker och möjligheter och att anpassa ledningssystemet efter sin egen verksamhet. Här har nog intressentperspektivet varit en utmaning för många tror Helén Dahl, Rise.

– Enligt mitt sätt att se är det en viktig ingång till standaren, säger hon. Det har varit en utmaning att bedöma eftersom du måste ta hänsyn till din specifika verksamhet och dina specifika förutsättningarna.

Även Ann-Louise Pått, teknisk chef, DNV GL, intygar att nyheterna med bland annat att fånga in intressentperspektivet är det som stuckit ut under revisionerna.

Men även om det krävs tid för att ta in nyheterna i Iso 9001 är det ändå positiva förändringar anser bland annat Jens Sjöberg, Global Lead Auditor, Intertek.

– Det har egentligen inte varit några konstigheter. Iso 9001 stödjer verksamheten på ett helt annat sätt än tidigare. Nu är det mer fokuserat på processarbetet och driva verksamheten framåt med hjälp av ledningssystemet och det är ju precis vad det är till för, säger han.

1: Källa www.certfifiering.nu som inte omfattar alla certifikat i Sverige.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ökad spänning mellan olika kvalitetsforskning

Forskningen kring kvalitetsfrågor har mognat, enligt en ny avhandling som analyserar 11 000 akademiska publiceringar. Men spänningar mellan olika delar av kvalitetsområdet är oroande och kräver mer dialog, menar forskaren Daniel Carnerud.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.