Arbetsljuset viktigt för god arbetsmiljö

För dem som sitter mesta tiden av arbetsdagen vid dator är en god ljuskvalitet på arbetsplatsen viktigt.

Sitter du vid en dator större delen av dagen? Du är inte ensam. Enligt TCO Development som arbetar bland annat med TCO-märkning av bildskärmar och it-produkter, tillbringar människor idag 85 procent av sin tid inomhus. En god visuell arbetsmiljö, det vill säga tillgång till dagsljus och möjlighet att själv reglera ljuskällorna på arbetsplatsen, påverkar vår arbetsförmåga och vårt välbefinnande.

Hela 80 procent av hur vi orienterar oss kommer ifrån information som ögonen registrerar och har betydelse för arbetsmiljön i lika stor utsträckning som höj-och sänkbara bord och stolar. En arbetsplats som har stora dagsljusinsläpp (vilket i grunden är positivt) kan möta stora problem när det gäller att få en bra balas mellan dagsljus och elektriskt ljus, god ljusplanering är A och O. Undvik till exempel blanka skärmramar som kan ge blänkande och distraherande reflexer och tänk på att bildskärmen ska placeras så att du kan läsa på skärmen utan att anstränga ögonen.

Ljustips

Här följer några av TCOs kriterier för hur arbetsplatser bör tänka kring högre visuell kvalitet i it-arbetsmiljön.

1. Erbjud användaren arbetsbelysning av hög kvalitet, som är enkel att reglera, individuellt styra och utnyttja.

2. Använd dimmerfunktion för att enkelt anpassa arbetsljuset till användarens specifika behov.

3. Belysningen bör vara helt fri från bländrisk mot användaren, liksom mot övriga användare i närheten av den individuella arbetsplatsen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.