Årets chef är Karlsson på taket

Mikael Ahlerup, vd på Astrid Lindgrens värld, blev igår kväll utsedd till Årets Chef på Kompetensgalan. – Det var otroligt smickrande och överväldigande, säger han.

Årets chef är Karlsson på taket
Stefan Jerrevang

Han är chef över alla grådvärgar och rumpnissar i Astrid Lindgrens värld och identifierar sig mest med Karlsson på taket, inte för att han har ett ovanifrånperspektiv på saker och ting utanför att han är busig och har glimten i ögat.

Kanske var det därför han blev lättad när det var ur Andé Pops hand som han skulle få ta emot utmärkelsen Årets Chef.

– Jag var glad att det inte var René Nyberg som stod där på scenen för då hade kanske någon kommit med en kamera och blommor och sagt att jag var med i ett annat tv-program, säger Mikael Ahlerup och skrattar gott åt den överväldigande känslan av förvirring och glädje som han kände när han fick ta emot priset på Kompetensgalan den 15 mars.

– När mitt namn kom upp kändes det overkligt och efteråt sa jag till min fru: Jag kommer inte ihåg vilken väg jag tog från bordet till scenen!

Motiveringen till utmärkelsen lyder: ”För att han är en modern chef, prestigelös men bestämd. Han uttrycker strategin på ett sätt som alla förstår och har organiserat verksamheten därefter. Han har en förmåga att visa att alla är lika värda, oavsett var de jobbar. Samtidigt har han fört verksamheten genom stora förändringar med hjälp av sin framgångsrika ledarstil.”

På frågan varför han tror att just han blev Årets Chef svarar han:

– Du får inte en sådan här utmärkelse om du inte har fantastiska medarbetare. Det känns som att jag har gjort en prestation som bygger på väldigt många människors engagemang och delaktighet.

Trivseln viktig

Sommarsäsongen på Astrid Lindgrens värld är en hektisk tid då 150 av de 370 medarbetarna är nya och ska skolas in. På frågan vilken som är Mikael Ahlerups största utmaning inför 2011 blir svaret därför:

– Den största utmaningen i år är samma som förra året och nästa år. Det gäller att skapa samma känsla av sammanhållning och engagemang som har gjort Astrid Lindgrens värld så framgångsrikt. Min huvuduppgift är att få människor att trivas på jobbet, jag vet ingen som trivs på arbetet som gör ett dåligt jobb.

Hur uppstår då en känsla av sammanhållning?

– För mig är ledarskap bara mjuka frågor. Manualer och rutiner, policys och affärsplaner, ja visst! Men om du inte har satt ner de mjuka värdena och fått människor att känna sig viktiga, behövda, sedda, och att känna sig stimulerade att vara en del av ditt företag, då spelar det ingen roll hur många planer du lägger på bordet framför dem.

Ett exempel är den årliga fotbollsturneringen för personalen i juli. Månaden är högsäsong och innebär hårda arbetsdagar. Ändå kommer 70 till 80 anställda till fotbollsplanen strax efter att parken stängt för att spela fotboll. 150 personer till ur arbetsstyrkan brukar komma för att heja på.

– Vid sådana tillfällen kan jag bli otroligt varm i hjärtat och tänka ”det här är riktigt speciellt”, säger Mikael Ahlerup, som är en stor fotbollsentusiast och själv är med och spelar.

Utmärkelsen årets Chef ser han som en bekräftelse på två saker: att Astrid Lindgrens världs framgångar beror på en fantastisk personalstyrka och att devisen ”man blir inte bättre än dem man har runt sig” stämmer.

– För mig personligen är det en otrolig bekräftelse att min syn på människor och ledarskap premieras, säger Mikael Ahlerup.

Här är fler vinnare på Kompetensgalan 2011

1. Stora hederspriset

Inga-Britt Ahlenius, avgående chef för FN:s internrevision.

2. Årets mångfaldschef

Kristina Colliander, programchef barn och ungdom på Sveriges Television.

3. Årets ledarutvecklare

Kaspra Burns och Patrik Hedljung, projektledare på Scoutern.

4. Årets unga chef

Martin Tiveus, Sverigechef för Microsofts konsumentmarknad.

5. Årets HR-chef

Veronica Lejsved, HR-chef på Bauhaus.

6. Årets hälsosamma chef

Peter Westford, vd på Navigio.

7. Årets framtidschef

Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.