”Att leda handlar om att ge varandra bra bollar”

Kvalitet För Lena Dahlstedt, tidigare stadsdirektör i Nacka kommun, är ledarskap i en stor organisation en lagsport. Det handlar om att tro på andra, odla en stark laganda – och samtidigt utveckla sitt eget spel. I sin nya bok berättar hon om sin resa från att ha hoppat av gymnasiet till att bli ledare i en offentlig topposition.

”Att leda handlar om att ge varandra bra bollar”
Foto. Liza Simonsson

Med över 35 års erfarenhet av chefskap, varav en stor del som stadsdirektör i Nacka, har Lena Dahlstedt mycket att dela med sig av. Samma dag som hon avtackades från sitt uppdrag fick hon beskedet att hennes bror – journalist och författare – lagts in på intensiven med covid. Det blev startskottet för den bok han länge uppmanat henne att skriva, ”Leda och samspela i medborgarnas tjänst”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Han sa ofta att jag borde berätta min historia – både min bakgrund, att jag kommer från arbetarklass och hoppade av gymnasiet, och det jag åstadkommit professionellt, säger Lena Dahlstedt.

Att hon till slut blev stadsdirektör i en av Sveriges mest profilerade kommuner var långt ifrån givet. Hon läste upp gymnasiet på Komvux, fortsatte med studier i matematik och företagsekonomi, och utbildade sig till lärare – ett yrke hon beskriver som en av de bästa ledarskapsutbildningarna som finns.

– Att vara lärare är att vara ledare. Ledarskapsförmåga är en grundförutsättning för att vara en bra pedagog, säger hon.

Inom offentlig sektor kräver ledarskap, enligt Dahlstedt, både struktur och lyhördhet. Hon har konsekvent arbetat med tillitsbaserad styrning och med att vara närvarande i verksamheterna – ett sätt att förstå problemen där de uppstår.

Under sin karriär har hon tagit många nya initiativ som visat sig ge positiva resultat på kvaliteten i kommunens verksamheter. Innan sin tid som stadsdirektör arbetade hon för ökad transparens, där alla skolor inom Nacka kommuns resultat publicerades offentligt. Det gav direkt effekt – alla skolor i kommunen blev ännu mer inriktade på att förbättra undervisningskvaliteten för eleverna.

Ett annat exempel är att hon verkade för att skriva om frågeställningarna i Skolenkäten – för att bättra spegla läroplanens egna skrivningar.

– Jag har alltid varit nyfiken och förbättringsdriven. När jag började som stadsdirektör satte jag målet att Nacka skulle ligga i topp tio procent i alla verksamhetsområden. Det tog tid, men när jag gick i pension fick Nacka kommun utmärkelsen Årets Kvalitetskommun 2021.

En bärande strategi var att rikta fokus både mot de verksamheter som behövde mest stöd och de som lyckades bäst. Genom att visa intresse för enheter med svaga resultat skapades ett starkt förbättringstryck. Samtidigt lyftes goda exempel fram, vilket bidrog till en kultur präglad av engagemang, transparens och ansvarstagande.

– Det viktigaste för att lyckas med kvalitetsarbete är inte kontrollsystem, utan människor. Ett gott ledarskap bygger på att väcka människors vilja och skapa strukturer för ständig förbättring.

Hon beskriver ledningsarbete som ett lagspel. Med tydliga mål, spelregler och ömsesidigt förtroende tränade hon sin ledningsgrupp i att ”ge varandra bra bollar”.

– Det handlar om att göra varandra bättre och om att förstå helheten – för det är medborgarna vi spelar för.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste