Bemanningsanställda skadar sig oftare

På ett år har antalet arbetsskador hos bemanningsanställda nästan fördubblats. Samtidigt har branschen fler anmälda arbetsolyckor än andra branscher.

– Bemanningsbranschen har fler anmälda arbetsolyckor i förhållande till sin storlek än övriga arbetsmarknaden, säger Kent Ackholt,, LO-ombudsman med ansvar för bemanningsfrågor, till tidningen Arbetsliv.

Kent Ackholt tror att det fördubblade antalet arbetsskador inom bemanningsbranschen beror på att bemanningsföretag ofta får ta de mer riskfyllda uppdragen i kombination med att inhyrd personal får en dålig introduktion. Kent Ackholt får medhåll från Stefan Wiberg på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

– Någon ställs vid ett löpande band och får veta hur jobbet går till, men får inte veta något om riskerna, hur arbetsmiljöarbetet går till, om det finns skyddsombud och liknande. Det är bara att gå in och producera, säger han till Arbetsliv.

Samma problem som finns i bemanningsbranschen återfinns bland entreprenörer, skriver Arbetsliv. Enligt en undersökning i tidningen Byggnadsarbetaren är mer än hälften av de som dött i olyckor inom byggbranschen anställda av underleverantörer som ofta får utföra de mer riskfyllda arbetsuppgifterna.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.