Blogg: Så hänger Lean och Toyota Kata ihop

Blogg Du kan vara lugn. Du använder samma verktygslåda när du jobbar med traditionellt Leanarbete som med Kata. Skillnaden handlar om perspektiv, skriver vår bloggare och styrelseledamot i Lean Forum, Joakim Bjurström.

Blogg: Så hänger Lean       och Toyota Kata ihop
Kata sätter Lean i perspektiv menar Joakim Bjurström. Foto: Lean Forum

En fråga som dyker upp allt oftare är hur det Leanarbete som vi byggt upp under årens lopp påverkas av att börja med Toyota Kata (TK). Ska vi sluta med Problemlösning, Värdeflödesanalyser, 5S och allt annat som vi lärt oss? Det är en mycket relevant fråga. Utgångspunkten är att TK inte ersätter någonting av den verktygslåda ni har idag. Men TK sätter verktygslådan i ett annat perspektiv, vilket leder till nya tankar och motåtgärder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

Förvirrande? Inte alls! Låt oss titta på närmare på detta genom ett par scenarion som visar hur det kan se ut i verkligheten. Du har en process som inte är stabil och därmed inte levererar enligt de mål du behöver nå. Du har ett team som jobbar i processen, men de svaga resultaten är fortfarande ett faktum. Ditt jobb är att lyfta teamet och processen.

Scenario 1

När du tittar närmare på ditt Nuvarande tillstånd ser du att flera i teamet har en metod som fungerar enormt bra. Men flertalet i teamet har en annan metod.

I det här fallet så är det förödande i form av tid och energi att gå in i ett förbättringsarbete. Det här scenariot kallar på träning av de andra medarbetarna i den ickefungerande processen.

Då får vi leta i vår verktygslåda för att se vad vi kan experimentera med i form av träning för att överkomma detta hinder. Detta kan till exempel vara 4-stegsmetoden i Job Instruction, sidomansupplärning eller liknande.

Scenario 2

När du tittar närmare på ditt Nuvarande tillstånd så ser du att det finns en fungerande metod som skulle nå målen och deltagarna i teamet är tränade i metoden. Men de väljer att göra på sitt eget sätt. Det här scenariot kallar på ledarskap för att få teamet att följa gällande standarder. Vad har vi i vår verktygslåda för detta? Vi kan experimentera med Feedback-metoder, coachande ledarskap eller 4-stegsmetoden i Job Relations med flera.

Scenario 3

När du tittar närmare på ditt Nuvarande tillstånd så ser du att ni har en fungerande metod, deltagarna i teamet är tränade i metoden och de vill prestera. Men, metoden är komplicerad och svår att jobba med på ett stabilt sätt. Det här scenariot kallar på att förenkla metoden. Vad har vi i vår verktygslåda för detta? Här hittar vi en massa godsaker från Lean att experimentera med. Till exempel 5S, Värdeflödesanalys, Standardiserat arbetssätt (och alla verktyg inom detta) med mera.

Använd det du behöver

Vad jag vill illustrera med dessa scenarion är att när du applicerar vetenskapligt tänkande får du ett dragande system för din verktygslåda. Du använder bara det du behöver, när du behöver det. Notera att din verktygslåda är densamma, men satt i ett annat perspektiv, och det gör all skillnad.

Mina topp 3 tips till dig är således:

1. Vårda dina kunskaper och förmågor, lär dig ständigt nya saker för de fyller på din verktygslåda och gör att du kan experimentera med fler saker!

2. Se till att experiment och aktiviteter genomförs för att överkomma hinder. Då har du ett dragande system för motåtgärder.

3. Dra inte förhastade slutsatser, utan tillbringa mycket tid i Plan-fasen och förstå ditt behov ordentligt innan du börjar göra.

Joakim Bjurström, styrelseledamot, Lean Forum, Partner och Senior Enabler, Business Through People AB

/



Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.