Svenska Leanpriset gick till Ronneby

Utmärkelse Svenska Leanpriset gick i år till Orbit One i Ronneby. Genom att hålla fast vid Lean trots motgångar kan företaget i dag visa upp hållbarhet inom både kultur, strategi och resultat.

Svenska Leanpriset gick till Ronneby
Lyckliga vinnare tar emot Svenska Leanpriset. Foto: Lean Forum

Svenska Leanpriset 2022 delades ut i samband med konferensen Lean Forum. Tre finalister har tidigare utsetts, och vinnaren blev elektroniktillverkaren Orbit One AB från Ronneby.

Orbit One är en av Skandinaviens största kontraktstillverkare av kretskort, förpackad elektronik och elektromekanik. Det är en bransch som kraftigt påverkas av en orolig omvärld. Störningar i leverantörskedjor och logistik medför komponentbrist och stigande priser på råmaterial.

Men Orbit One, som i flera år har fortsatt utveckla sitt Lean-arbete, har kunnat hantera motgångar med hjälp av metoder som pulsmöten och utökat kundsamarbete.

Lean i med- och motgång

Juryns motivering lyder:

Med ett målinriktat ledarskap har OrbitOne byggt en kultur av lärande och ständiga förbättringar där man analyserar resultaten och baserar beslut på fakta. Genom att förbättra sina flöden på ett strukturerat och systematiskt sätt i nära samarbete mellan medarbetare, kunder och samarbetspartners har man skapat en flexibel och kostnadseffektiv verksamhet. Trots motgångar har verksamheten inte släppt Lean och kan idag visa på hållbarhet inom både kultur, strategi och resultat.

Övriga finalister var Sterilteknik och Logistik på Karolinska Universitetssjukhuset och Skellefteå Kraft AB.

Heli Wiberg och Jennifer Ivstam fick pris för Årets Exjobb Foto: Lean Forum
Heli Wiberg och Jennifer Ivstam fick pris för Årets Exjobb Foto: Lean Forum

De vann Årets Exjobb

Under Lean Forum delades som vanligt också pris ut för Årets Exjobb. Vinnare i år blev Heli Wiberg och Jennifer Ivstam för deras examensarbete Bäst i klassen: hur gör ledarna? En studie om hur ledarskapet engagerar medarbetare att delta i förbättringsarbete.

Detta motiverade juryn så här:

Heli Wiberg och Jennifer Ivstam har i sitt examensarbete behandlat ett område som är väsentligt för framtidens Lean-arbete.

I examensarbetet har vikten av ledarskap knutits till organisationernas förbättringsarbete på ett pedagogiskt sätt sett ur både ett ledar- och medarbetarperspektiv.

Resultat och slutsats kan ge lärdom till andra organisationer i sitt förbättringsarbete.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.