Nyköping bästa kommun för nyföretagande

Nyföretagande Nyköping har utnämnts till Sveriges bästa kommun för nya företagare. Juryn lyfter särskilt fram förmågan att sänka trösklarna för nya entreprenörer genom samverkan och inkludering.

Nyköping bästa kommun för nyföretagande
Nyköping är bästa kommun för nyföretagande. Foto: Visma

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid i samråd med vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

– Vi är så glada för detta pris, det är ett kvitto på den starka entreprenörsanda vi sett växa fram i Nyköping, kommenterar Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings Kommun, och fortsätter:

– Det är också ett kvitto på att samarbete ger effekt! I Nyköping samverkar näringsliv, företagsfrämjande organisationer och kommun för att det ska vara enkelt att starta, driva och utveckla företag.

Åtta nominerade

Åtta kommuner var nominerade till Årets nyföretagarkommun 2022: Staffanstorp, Dals-Ed, Härjedalen, Östersund, Älvkarleby, Älvsbyn, Gullspång och vinnarkommunen Nyköping. Valet av vinnare baseras på statistik från Bolagsverket. En jury med representanter från Visma och NyföretagarCentrum Sverige har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

Juryns motivering

Juryns motivering lyder:

I Årets Nyföretagarkommun finns en genomtänkt strategi för näringslivsutveckling och stort fokus på samverkan där alla inkluderas. Kommunen bjuder in till “dukat bord” för att effektivt stötta entreprenörer från fröet till en företagsidé till förverkligandet av företaget.

Genom en strategisk extra satsning på utlandsfödda och människor som uppbär försörjningsstöd tar man även vara på deras möjligheter för eget företagande, och deras erfarenhet från entreprenörskap i sitt tidigare hemland. Nyköpings framgångsfaktor är förmågan att sänka trösklarna för alla som drömmer om att starta eget.

Tidigare vinnare av Årets Nyföretagarkommun:

Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018, Åre 2019, Båstad 2020, Nacka 2021.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste