– De har tagit aktiva roller i att skapa goda förutsättningar för internationalisering och vässa sina erbjudanden till företagen. Arbetet ger resultat, i alla tre regioner syns ökade exportnivåer. En lärdom är att fokuserat arbete för att nå fler företag och utveckla träffsäkra tjänster som möter företagens behov lönar sig, säger han i en kommentar.
Positiv utveckling varuexporten
Vinnarregionen Norrbotten har haft en positiv utveckling av varuexporten i små- och medelstora företag de senaste åren. Bland annat uppvisar regionen den största ökningen – 80 procent – av varuexportvärdet i företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016 – 2021 och det högsta antalet deltagande företag i regionala exportsamverkande insatser.
I regionen bedrivs även ett framgångsrikt gränsöverskridande partnerskap som involverar exportfrämjande organisationer i såväl Norrbotten som Finland och Norge.
Prisceremoni med Anna Hallberg
Priset som Årets exportregion delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg vid en ceremoni tidigare i veckan.
– Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning så har regionen lyckats exceptionellt bra med sitt exportfrämjande. En sann förebild för andra, säger Anna Hallberg.
Årets exportsuccé
Vid ceremonin utdelades även regeringens pris Årets exportsuccé, som i år gick till life science-företaget Nordic Biomarker i Umeå. Företaget har utvecklat unika produkter inom koagulationsdiagnostik som är viktiga när det gäller till exempel att diagnosticera blodproppar.
– Nordic Biomarker är ett utmärkt exempel på hur svensk innovationsförmåga och entreprenörskap kan leda till en imponerande exportresa som gör att de ledande medicintekniska bolagen i världen i dag väljer att köpa svenska produkter som räddar liv. Jag är stolt över våra svenska små och medelstora företag som internationaliseras, säger Anna Hallberg.
publicerad 2 september 2022