C föreslår kunskapsmiljard för grundskolan

Grundskolor som förbättrar resultaten ska få del av en kunskapsmiljard som utformas som en prestationsbonus. Det förslår Centern på Dn-debatt.

C föreslår kunskapsmiljard för grundskolan
Pawel Flato

Med inspiration från hälso- och sjukvården – där regeringen infört en kömiljard som kortat vårdköerna – föreslår Centerpartiet en kunskapsmiljard för grundskolan. Pengarna ska gå till skolor vars elever tydligt förbättrar resultaten på de nationella proven i årskurs 9 och kan bland annat gå till bättre läromedel, fler speciallärare eller mindre grupper., skriver Maud Olofsson, Sofia Larsen och Anders Flanking på DN-debatt.

Bakgrunden till förslaget är en oroväckande och entydig trend i grundskolan. De duktigaste eleverna är inte fullt lika duktiga och de svaga eleverna blir fler och presterar sämre. Resultaten har försämrats i svenska, matematik och natur­orienterande ämnen. Kunskapsmiljarden föreslås omfatta både kommunala skolor och friskolor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.