Dålig sömn påverkar hur vi uppfattar andra

Hälsa Sover du dåligt om nätterna? I så fall kan det påverka hur du uppfattar andra människor. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Dålig sömn påverkar hur vi uppfattar andra
Sovit dåligt? Då kan du bli sämre på att läsa av andra människor. Foto: Adobe Stock

Ett experiment utfört på 45 unga män och kvinnor med hjälp visar hur akut sömnbrist påverkar hur vi uppfattar olika ansiktsuttryck. Tja, hur vi läser av varandra helt enkelt. Genom så kallad eyetracking kunde forskarna följa deltagarnas ögonrörelser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men först utsattes de alltså för akut sömnbrist – en natt helt utan sömn följd av en natt. På morgonen lästes sedan ögonrörelserna av när deltagarna fick titta på neutrala, rädda och arga ansiktsuttryck.

Resultatet jämfördes sedan med hur de reagerade på samma ansiktsuttryck efter en god natts sömn.

Uppfattades som mindre attraktiva

Att deltagarna spenderade mindre tid på att fokusera på ansiktena när de var trötta är kanske egentligen inte jätteöverraskande. De var ju trots allt trötta. Men det man kanske inte tänker på då är hur viktiga ansiktsuttryck är för att vi ska kunna förstå andra människors känslotillstånd.

– Att personerna i vårt experiment klassade arga ansikten som mindre trovärdiga och hälsosamma samt neutrala och rädda ansikten som mindre attraktiva när de led av sömnbrist indikerar att brist på sömn är förknippat med mer negativa sociala intryck av andra. Det här skulle kunna leda till i mindre lust att umgås med andra, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och studiens seniora författare i en kommentar.

Forskarna vågar dock inte dra några slutsatser när det gäller andra åldersgrupper eller hur personer som lider av kroniska sömnproblem påverkas.

Läs mer om studien här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.