De räknar ut vinsten från ett OS

Forskning Vad tjänar man på ett OS? Nu släpps en guide för att beräkna effekter av ett evenemang.

De räknar ut vinsten från ett OS
Ger ett OS mycket guld? En ny guide ska hjälpa oss att räkna. Foto: Adobe Stock

Är ett olympiskt spel en lönsam affär? Frågan brukar dyka upp när det ska skickas in OS-ansökningar, medhänvisningar till framtida intäkter från den turism som evenemanget förväntas generera. Men är det över huvud taget möjligt att beräkna framtida intäkter från den här sortens begivenheter?

Vid turismforskningscentret Etour vid Mittuniversitetet har forskare tagit fram en modell för att beräkna ekonomiska effekter av evenemang. Guiden visar den turismekonomiska effekten, det vill säga hur mycket nytt kapital som har tillkommit lokalsamhället på grund av de tillresta besökarna till ett evenemang.

– Syftet med vår guide är att ge en snabb och populärvetenskaplig introduktion till turismekonomiska utvärderingar av evenemang så att de som beställer, utför, eller läser utvärderingar, får en översikt över de viktigaste frågorna att ställa för att kunna säkerställa att utvärderingen i fråga är ändamålsenlig, säger Robert Pettersson, evenemangsforskare och centrumledare vid ETOUR, i ett pressmeddelande från Mittuniversitetet.

Beräkningen justeras i olika steg

Skillnaden är stor mellan utvärderingar som bara multiplicerar den totala konsumtionen per besökare med det uppskattade antalet besök till evenemanget, och utvärderingar som justerar för antalet unika besökare, antalet turister bland dessa, evenemangets roll som reseanledning, samt andelen av utgifterna som stannar i regionen varierar.

Som mest kan man använda sju steg för att justera en turismekonomisk utvärdering.

− Beroende på hur man väljer att mäta får man väldigt olika summor och som exempel kan man ta Alpina-VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund 2019. Här var skillnaden mellan en ojusterad utvärdering och en som använder flera beräkningssteg hela 749 miljoner kronor, kommenterar Robert Pettersson.

– Skillnaderna i siffrorna mellan effektmätningar som tar inga eller bara vissa beräkningssteg är alltså väldigt stora, något som illustrerar vikten av att öka kunskapen om turismekonomisk effekt bland de aktörer som berörs mest.

Mittuniversitetets guide guide till turismekonomiska utvärderingar av evenemang finns här

I ETOUR-rapporten finns ett exempel på en studie som använder alla sju beräkningssteg

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.