De vill eliminera defekter inom tillverkning med hjälp av AI

AI Ett företag i Umeå har utvecklat AI-algoritmer som kan övervaka tillverkning med en precision som överträffar mänskliga förmågor. Inga fel i produktion är lika med kostnadsbesparingar och glada slutkunder, menar medgrundarna.

De vill eliminera defekter inom tillverkning med hjälp av AI
Ulrik Söderström och Aman Malhotra har utvecklat AI-algoritmerna. Foto: Uminova Innovation

Att defekter smyger sig in i tillverkningsprocesser är ett enormt problem inom tillverkningsindustrin. Det kan leda till fördyringar, tidsödande omtag och i värsta fall missnöjda slutkunder och försvagat varumärke. Nya inkubatorbolaget Norrspect har utvecklat en programvara som de tror kan bidra till att radikalt minska mängden defekter.

– Våra AI-algoritmer övervakar tillverkning med en precision som överträffar mänskliga förmågor. Vi kan hjälpa bolag inom tillverkning säkerställa att varje produkt uppfyller högsta möjliga kvalitetsstandard, säger Ulrik Söderström, medgrundare och VD, i en kommentar.

Målet: Frigöra arbetskraft från tråkiga uppgifter

AI-modellen i kombination med kameror beskrivs göra det möjligt att inspektera varenda komponent som produceras, i realtid.

– Det finns alltså inget behov av att göra kvalitetsinspektionen i efterhand. När varan är färdig har man också säkerställt att den håller rätt kvalitet, säger Ulrik Söderström.

– En stor del av visuella kvalitetsinspektioner inom industrin görs fortfarande manuellt. Vi vill skapa en automatisk kvalitetsinspektion som kan komplettera eller ersätta manuell inspektion. Vår idé är att frigöra mänsklig arbetskraft från repetitiva uppgifter så att de kan göra mer avancerade uppgifter som är svårare att automatisera. Samtidigt så vill vi öka kvaliteten och effektiviteten i produktioner och få ner produktionskostnader, säger Aman Malhotra, medgrundare och CTO.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.