Digg tar över ansvaret för Säker digital kommunikation

Digitalisering Myndigheten för digital förvaltning är sedan den 1 april ansvarig för tjänsten som kan användas av aktörer inom offentlig sektor.

Digg tar över ansvaret för Säker digital kommunikation
Kristina Aastrup, DIGG.

Efter två år av förberedelser så har nu Myndigheten för digital förvaltning, Digg, helt tagit över ansvaret för tjänsten Säker digital kommunikation, SDK, som aktörer inom offentlig sektor kan använda för att skicka känslig information mellan varandra.

– Det känns skönt att vi nått i mål och nu ansvarar för hela SDK. Det är en viktig pusselbit i den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen och vi har arbetat intensivt för att kunna erbjuda en trygg och säker tjänst, säger Kristin Aastrup, enhetschef på Digg.

Tjänsten Säker digital kommunikation har utvecklats i samarbete med Inera utifrån ett regeringsuppdrag. Det inofficiella mottot för tjänsten har varit “skrota faxen” och just fax, tillsammans med bud och vanliga brev har länge varit de vanligaste sätten att skicka känslig information mellan myndigheter och vårdgivare.

Enligt de beräkningar som Digg gjort skulle offentlig sektor kunna spara 1,6 miljarder kronor om året genom att ersätta de traditionella kommunikationsvägarna med tjänsten SDK, men i dagsläget är endast 38 kommuner, tio regioner och fyra statliga myndigheter anslutna till tjänsten.

– Vi märker att det finns ett stort intresse för tjänsten bland kommuner, regioner och statliga myndigheter. Därför blir vårt viktigaste uppdrag nu att hjälpa offentliga aktörer att ansluta till SDK, säger Kristin Aastrup i ett uttalande.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.