Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Få saker gjorda

Effektivitet Tycker du att sakerna på din att göra-lista ständigt växer? Att du har svårt att hinna med större projekt? Att du ständigt känner dig lite stressad över allt du ska göra? Det finns knep som gör att du kan ta kontroll över situationen.

Få saker gjorda

Idag kunskapsarbetar väldigt många människor och jämfört med att plöja en åker eller sy upp en skjorta handlar det om diffusa arbetsuppgifter som alltid kan göras lite bättre. Gränsen mellan ditt och mitt ansvarsområde i en kunskapsintensiv verksamhet är suddig och omorganisationer och nedskärningar ger nya uppgifter där färre ska göra mer. Resultatet blir för många en känsla av stress och otillräcklighet. Men det går att göra något åt saken.

– Ett effektivt arbetssätt kan ge dig bättre balans i tillvaron och möjlighet att kunna koppla bort jobbet när du är ledig, säger Maria Breitholtz Söderström, som driver företaget Timefinder.

Rensa huvudet

En vanlig orsak till stress är att ha för många olösta uppgifter i huvudet. Så länge de är olösta pockar de på uppmärksamhet och ofta dyker de upp när vi inte kan göra något åt saken. Exempelvis påminner hjärnan om inköpet av nya glödlampor när vi går förbi den trasiga lampan, inte i affären. Kontentan är att vi slösar energi på att fundera över saker som vi inte kan göra något åt just för tillfället. En annan vanlig orsak till stress är att inte ha kontroll över sin egen tid. Kalendern blir snabbt fulltecknad av möten medan resten av arbetsuppgifterna finns i det egna huvudet där det ligger och stressar och upplevs som kolosser av ogjort arbete.

För att undvika att använda huvudet som lagringsplats behöver man befria hjärnan från detta bråte av belastande tankar.

Skapa kontroll

Ett bra sätt att hantera detta är att använda kalendern till att planera in vad som faktiskt ska genomföras och på så vis synliggöra att de egna projekten är minst lika viktiga som det där mötet kollegan bokade.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.